Jagody zbierane w lasach mają mnóstwo właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie. Wspierają wzrok, prawidłową odporność organizmu i nie tylko. Jednak drożdżówki z jagodami stają się coraz droższe, więc w dobie inflacji oraz zmniejszających się porcji, lepiej więc przygotować je w zaciszu domu. Jeżeli obawiacie się wypływających owoców, karmelizujących się na blasze do pieczenia, mamy dla was niezawodny trik. Wystarczy wziąć miseczkę. Zabieramy się do dzieła. Poniżej znajdziecie poradę i dokładny przepis.

Czy jagodzianki można przygotować z mrożonych jagód?

Choć świeże jagody smakują zdecydowanie najlepiej, to warto zacząć od tego, że jagodzianki możecie przygotować praktycznie przez cały rok, bo wykorzystanie mrożonych owoców jest jak najbardziej dozwolone. Warto jednak wiedzieć, jak to robić, aby uniknąć zakalca i źle wyrośniętego ciasta. Przede wszystkim jagody podczas zamrażania powinny być wkładane do woreczków strunowych lub próżniowych. W pojemnikach plastikowych, wkładane luzem, mogą być znacznie wysuszone. Niewielkie, pozbawione soczystości owoce na niewiele się zdadzą podczas pieczenia jagodzianek.

Nie musicie ich odmrażać przed włożeniem do surowego ciasta. Wystarczy, że odpowiednio poporcjujecie je tak, aby nie były zbitą bryłą. Jeżeli podczas mrożenia zauważacie zbyt dużą ilość wilgoci, nieco odłamcie ją od reszty składników. To zapobiegnie powstawaniu zakalca.

Jak zrobić jagodzianki "na miseczkę"?

Metoda na miseczkę pozwala napełnić ciasto drożdżowe po brzegi tak, że owoce nie wypływają podczas pieczenia. Sekretem jest łączenie płatu ciasta, aby nie obawiać się pęknięcia. Wystarczy więc wykroić kółko z rozwałkowanego ciasta, a następnie wyłożyć nim małą miseczkę i wypełnić ciasto jagodami. W ten sposób możemy napakować mnóstwo owoców, a potem łatwo skleić ciasto, nie martwiąc się o dziury. To znacznie łatwiejsze i szybsze niż tradycyjne lepienie jagodzianek w dłoniach. Zobaczcie pełny przepis na słodkie bułki z jagodami i nie czekajcie ani chwili dłużej, tylko bierzcie się za pieczenie.

Ten genialny w swojej prostocie patent pokazał Rozkoszny, czyli Michał Korkosz - autor bloga kulinarnego i książki kucharskiej. Jego jagodzianki lux już od kilku lat królują w sieci i co sezon są prawdziwym letnim hitem.

@rozkoszny Tak jakby luksusowo ✨ #jagodzianki #jagodziankilux #przepis #wypieki #ciasto #nalato ♬ Classical Music - Classical Music

Szybki przepis na domowe jagodzianki

Składniki:

  • 50 g masła
  • 5 łyżek mleka lub napoju roślinnego
  • 4 g drożdży instant
  • 1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej typ 650
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 600 gramów jagód lub borówek amerykańskich,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 30 g cukru,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • jajko do smarowania wierzchu bułek.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuśćcie w garnku i przelejcie do mleka. Następnie dodajcie drożdże i cukier.
  2. Wymieszajcie z jajkiem oraz przesianą mąką pszenną, a następnie dodajcie śmietanę i dobrze wyróbcie ciasto. Możecie przełożyć je do lodówki na kilka godzin, jednak należy pamiętać, że temperatura nie powinna być niższa niż 6 stopni Celsjusza.
  3. Po tym czasie rozwałkujcie ciasto i wykrawajcie krążki. Następnie przełóżcie do miseczki tak, aby placek przylegał do ścianek i wsypcie jagody w odpowiedniej dla siebie ilości. Zaciśnijcie brzegi tak, jak w pierogach, przełóżcie ciasto na blat i dociśnijcie, aby mieć pewność, ze nie ma żadnych dziurek czy prześwitów. Po zrobieniu około 8 jagodzianek przełóżcie je na blachę do pieczenia.
  4. Teraz zróbcie kruszonkę na bazie masła, mąki i cukru. Następnie posmarujcie bułeczki rozkłóconym jajkiem i posypcie kruszonką.
  5. Pieczcie w temperaturze około 200 stopni Celsjusza przez 20 minut i podawajcie od razu po wypieczeniu - ciepłe są jeszcze lepsze.