Niektórzy lubią szczycić się tym, że nigdy nie kupują „śmieciowego” jedzenia i wszystkie dania przyrządzają samodzielnie w domu. Niestety, czasami nie zwracamy uwagi na składniki, które lądują w potrawach. Część z nich nie jest najlepszej jakości i tak przygotowane jedzenie wcale nie należy do najzdrowszych. Przykładem jest popularna przyprawa, którą wiele osób wciąż dodaje do rosołu. Sprawdźcie, czym można ją zastąpić. 

Czym zastąpić Maggi w rosole?

Chyba każdy kojarzy znajomy kształt buteleczki z przyprawą w płynie Maggi. Pojawiła się ona w sprzedaży już pod koniec XIX wieku w Szwajcarii, a w Polsce nieco później. Do dziś jest bardzo popularna w wielu domach i stosuje się ją podczas przygotowania różnych potraw - zwłaszcza rosołu

Jednak czy przyprawa Maggi jest zdrowa? Jej skład pozostawia wiele do życzenia. Znajdziecie w niej sól, glutaminian monosodowy i 5'-rybonukleotydy disodowe, które odpowiadają za znany wszystkim smak Maggi. Reszta składników tej przyprawy to m.in. wyciąg z lubczyku, ocet, ekstrakt z drożdży i glukoza. Lista ta nie wygląda niestety najlepiej. Jak więc zastąpić znany smak Maggi w rosole?

Co zamiast Maggi do rosołu?

Zdrowszą alternatywą Maggi jest sos sojowy. W smaku jest dość zbliżony do tej przyprawy i również nada rosołowi ciemniejszy kolor. Ma znacznie lepszy skład od Maggi - w sosie sojowym znajduje się woda, soja, mąka pszenna, sól i cukier. Wszystkie te składniki są poddawane procesowi fermentacji, który trwa około dwóch miesięcy. To dzięki niemu sos sojowy nabiera ciemnego koloru i bardzo charakterystycznego smaku. Świetnie nadaje się do dań mięsnych oraz rosołu. Nie można z nim jednak przesadzić, ze względu na wysoką zawartość soli. Jeśli ograniczacie ten składnik w diecie, poszukajcie w sklepie sosu sojowego z obniżoną zawartością soli.