Mizeria to jedna z lepszych surówek, jakie można zjeść. Ogórki są pełne witamin - zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, a także minerały w postaci żelaza, wapnia, magnezu, potasu i fosforu. Ponadto, w aż 90 procentach warzywa te składają się z wody, dlatego świetnie nawadniają organizm. Jest to zaleta, która jednak w przypadku mizerii nie zawsze się sprawdza. Zdarza się, że ogórki szybko miękną i surówka nie jest już tak smaczna. 

Co zrobić, by mizeria była chrupiąca? 

Mizeria stanie się przyjemnie chrupiąca na długo wtedy, gdy dodacie do niej trochę… cebuli. Ten dodatek nada pożądanej chrupkości oraz ciekawego smaku. Co ważne, należy użyć cebuli czerwonej. Jest znacznie łagodniejsza od białej i lekko słodka, dlatego doskonale pasuje do mizerii. 

Przepis na chrupiącą mizerię

Jak zrobić taką pyszną, chrupiącą mizerię? To bardzo proste. Będziecie potrzebowali 4 szklarniowych ogórków, 1 cebuli czerwonej, 200 g jogurtu greckiego, 3 łyżek śmietany, 1 łyżki majonezu, 1 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczki oliwy oraz pół łyżeczki cukru. Do tego pęczek koperku na koniec oraz sól i pieprz. 

Przygotowanie:

Umyjcie ogórki i pokrójcie w cienkie plasterki. Ogórki można obrać, ale w przypadku szklarniowych nie jest to konieczne. Następnie posólcie je i odstawcie na około 10 minut. Odciśnijcie nadmiar wody. Obraną cebulę pokrójcie w kostkę i dodajcie do ogórków.
W osobnej miseczce przygotujcie sos. Wymieszajcie jogurt grecki ze śmietaną, majonezem, oliwą i sokiem z cytryny. Dodajcie do ogórków. Wszystko razem wymieszajcie, posypcie posiekanym koperkiem i doprawcie jeszcze solą i pieprzem do smaku. Dodajcie szczyptę cukru. Po przemieszaniu odstawcie na kilka minut przed podaniem. Smacznego!