Dobrej jakości mięso oraz świeże warzywa i zioła to sekret każdego dobrego rosołu, ale żeby zamienić je w pyszną zupę, trzeba mieć sporo cierpliwości, gdyż krótkie gotowanie nie pozwoli wycisnąć z nich tego, co najlepsze. Jest jednak pewien sprytny patent, który skraca czas przygotowania o połowę. Zobaczcie, jak zrobić pyszny rosół 2x szybciej.

Jak ugotować rosół 2x szybciej?

Mówi się, że dobry rosół powinno się gotować 4 godziny, a niektórzy zostawiają go nawet, aby mrugał na wolnym ogniu przez pół dnia. Jest jednak pewien sprytny i banalnie prosty sposób, aby dwukrotnie skrócić ten czas. Jak zrobić rosół na szybko? Wystarczy dodać do garnka 1 łyżeczkę cukru, który sprawia, że mięso szybciej mięknie i oddaje do wywaru maksimum swojego smaku. Dzięki temu niepozornemu dodatkowi, zupa nabierze wyrazistości i pięknego koloru już w 2 godziny.

Jak podkręcić smak rosołu?

Mało kto wie, że do bulionu warto dodać też 1 łyżkę octu. To sprawdzony sposób doświadczonych gospodyń. Co robi ocet w rosole? Otóż ten składnik rozpuszcza w kościach tkanki chrzęstne i łączne, uwalniając z nich całą esencję. Nie musicie bać się, że mocnego, kwaśnego aromatu octu, gdyż tak niewielka ilość nie będzie wyczuwalna w zupie, za nada jej wyjątkowo mięsnego smaku.

Co zrobić, żeby rosół miał ładny kolor?

Jeśli z kolei chcecie, aby zupa miała jeszcze intensywniejszy i bardziej złocisty kolor, możecie dosypać do niej szczyptę kurkumy. Ta żółta przyprawa nie tylko natychmiastowo podkręci barwę wywaru, ale również doda mu więcej wartości odżywczych, dzięki czemu będzie niczym naturalny wzmacniacz odporności. Należy tylko pamiętać, aby dodać ją na samym początku gotowania, gdyż wtedy będzie mogła oddać zupie najwięcej cennych składników.