Obieracie ziemniaki, wrzucacie je do garnka, zalewacie wodą i wsypujecie sól? Choć ta procedura wydaje się oczywista, większość z nas pomija jedną czynność, zapominając o pewnym dodatku. Ten składnik może początkowo wydawać się dziwny, ale okazuje się genialnym patentem. Zobaczcie, jak prawidłowo powinno się gotować ziemniaki, a już od pierwszego razu poczujecie różnicę w smaku, kolorze i aromacie.

Co dodać do gotowania ziemniaków, żeby były smaczniejsze?

Obraliście ziemniaki z wyprzedzeniem, aby potem szybko je ugotować, ale w międzyczasie stały się sine i nieapetyczne? Wszystko za sprawą enzymu o tajemniczo brzmiącej nazwie oksydaza polifenolowa, który szybko wchodzi w reakcję z powietrzem. W wyniku tego obrane ziemniaki błyskawicznie utleniają się i przybierają nieapetyczną siną, szaro-burą barwę. Jest jednak prosty sposób, aby zahamować ten proces. Wystarczy dodać do wody, w której gotujemy ziemniaki, kilka plasterków cytryny lub łyżeczkę wyciśniętego z niej soku. Dzięki temu warzywa zachowają jasną barwę, a dodatkowo nabiorą fantastycznego aromatu. Co więcej, ten niepozorny dodatek wpłynie też na strukturę ugotowanej bulwy. Sok z cytryny zapobiega bowiem rozgotowaniu i rozpadaniu się kartofli. Możecie więc pokroić je w kostkę, ćwiartki, czy plastry, a po ugotowaniu zachowają idealny kształt. 

Jeśli nie macie pod ręką świeżego owocu, sok z cytryny można zastąpić odrobiną octu. Zadziała on w ten sam sposób, jednak jego smak i zapach są znacznie wyraźniejsze, więc należy zachować ostrożność przy wlewaniu go do garnka. Na kilkulitrowe naczynie w zupełności wystarczy już 1 łyżeczka kwaśnego składnika. 

Kiedy i ile solić ziemniaki?

Kiedy wiemy już jaki ekstra składnik warto dorzucić do garnka, wróćmy na chwilę do podstawowego dodatku. Choć każdy wie, że ziemniaki należy posolić, to niewielu zwraca uwagę na to kiedy i jak to robić, tymczasem jest to bardzo ważne dla ich smaku. Pamiętajmy więc, że sól zawsze dodaje się do zimnej wody, jeszcze przed wrzuceniem ziemniaków. Tylko wtedy możemy dokładnie rozmieszać przyprawę w płynie, przez co wniknie ona równomiernie w każdego ziemniaka. Ile gram soli do ziemniaków, będzie idealną dawką? Przyjmuje się, że na każdy litr wody wsypujemy 1 płaską łyżeczkę soli.