Mozzarella to włoski ser podpuszczkowy, który formowany jest w postaci mniejszych lub większych kulek. Wyróżnia go przyjemna, kremowa konsystencja oraz mocno śmietankowy smak. Produkowany jest z mleka bawolego i znany jest prawie na całym świecie. Stał się nieodłącznym składnikiem pizzy i wszelkiego rodzaju zapiekanek np. zapiekanego gnocci. Bardzo dobrze smakuje w zestawieniu z pomidorami i bazylią – czy to na kanapce, czy też w formie sałatki caprese.

Czy ser mozzarellę w kulkach można mrozić?

Najbardziej znaną formą mozzarelli jest ta w kulkach. Zwykle jest to jedna, większa kula. Można też znaleźć opakowania z dużą ilością małych kuleczek, które – nie tylko dobrze smakują, lecz także są świetną dekoracją inny dań (bardzo ładnie wyglądają we wszelkiego rodzaju sałatkach). Problem z większymi opakowaniami jest taki, że nie zawsze zużyjemy od razu całość sera. Mozzarella psuje się dość szybko, dlatego jeśli nie planujemy jej spożywać w kolejnych dniach, lepiej od razu ją zamrozić.

W jaki sposób mrozimy mozzarellę?

Jeśli jest napoczęta, kroimy ją w plastry, umieszczamy je na specjalnej tacce do zamrażania i wkładamy do zamrażalnika na 20-30 minut. Dzięki temu, kiedy przełożymy je później do zbiorczej torebki strunowej, nie będą się sklejać. Łatwiejsze będzie też ich odmrożenie i rozłożenie na pizzy lub zapiekance. Gdy mamy jeszcze nienapoczęte opakowanie i ser jest w zalewie, po prostu wkładamy torebkę do zamrażalnika. Znajdująca się wokół mozzarelli woda, powinna dodatkowo zakonserwować ser i zabezpieczyć przed rozpadnięciem po odmrożeniu.

Czy można mrozić mozzarellę w kostce?

Mozzarella, oprócz typowej okrągłej kulki, sprzedawana jest też w zwartych blokach. Zwykle przydaje się do starcia na tarce na drobne wiórki. Tak też polecamy ją zamrozić. Ścieramy więc resztki mozzarelli na drobne kawałeczki i rozkładamy na tacce do mrożenia. Wstępnie mrozimy przez kilkanaście lub kilkadziesiąt minut, a potem przesypujemy do jednej torebki. Pamiętajmy, że foliowe opakowania, których używamy do mrożenia, powinny mieć specjalne oznaczenia, m.in. znak gwiazdki, który informuje, że nadają się do trzymania w niskiej temperaturze.

Jak przechowywać mozzarellę po otwarciu?

Mozzarella jest serem, który ma krótki okres przydatności do spożycia. W przeciwieństwie do serów twardych, dojrzewających, łatwo ulega zepsuciu, a także zmienia konsystencję i smak pod wpływem zetknięcia z powietrzem. Dlatego zawsze po wyjęciu z torebki, przełóżmy ją do miseczki i zalejmy wodą, która była w opakowaniu oraz wstawmy do lodówki. Tak, przechowywana powinna przetrzymać w niezmienionym stanie około 5 dni.

Jak rozmrozić mozzarellę? 

Zamrożoną mozzarellę zawsze umieszczamy w lodówce, żeby mogła stopniowo się rozmrażać. Najlepiej zrobić to na 12 godzin przed planowanym użyciem. Jeśli więc mamy zamiar wieczorem upiec pizzę, włóżmy ser do lodówki wcześnie rano lub nawet poprzedniego wieczora.