Od końca czerwca do sierpnia trwa sezon na bób. Warto kupić go wtedy na bazarku. Najlepiej wybrać młode warzywo, które odznacza się delikatną, zieloną, cienką skórką. Ponadto skrywa ona w sobie wiele cennych składników. Odpowiadamy więc na pytanie, czy można jeść bób ze skórką.

Bób – wartości zdrowotne

Bób należy do warzyw strączkowych i cechuje się wyjątkowo wysokimi wartościami odżywczymi. Stanowi rewelacyjne źródło błonnika pokarmowego, który rewelacyjnie reguluje pracę jelit. Poza tym, warzywo cechuje się bardzo niską zawartością tłuszczu oraz niewielką kalorycznością. Okazuje się, że 100 g produktu odpowiada ok. 90 kcal. W związku z tym mogą po niego sięgać wszystkie osoby, które dbają o swoją figurę.

Czy można jeść bób ze skórką?

Przed spożyciem bobu, z reguły obiera się go ze skórki. Jednak, nie zawsze jest to konieczne. W przypadku młodego warzywa skórka jest niesamowicie cienka i delikatna w smaku. W związku z tym bez problemu można go zjeść w całości. 

Warto również zaznaczyć, że w ten sposób dostarczycie organizmowi wielu cennych składników. Skórka skrywa w sobie witaminy z grupy A, B i C. Dodatkowo jest ona bogata w błonnik pokarmowy. W związku z tym młody bób ze skórką odznacza się wyjątkowo wysoką wartością odżywczą.

Do czego pasuje młody bób ze skórką?

Młody bób ze skórką świetnie smakuje solo, bez żadnych dodatków. Możecie go ugotować lub zajadać się nim na surowo. W takim wydaniu będzie on wyjątkowo zdrowy. Ponadto niektórzy dodają go do warzywnych sałatek. Świetnie sprawdzi się również jako alternatywa dla ziemniaków. Po połączeniu z oliwą oraz przyprawami uzyskacie rewelacyjną pastę kanapkową.

Starszy bób ze skórką

Skórka starszego bobu jest nieco twardsza, a niekiedy nawet gorzka w smaku. Niektórzy bez problemu zjadają takie warzywo w całości. Jeśli jednak nie przepadacie za jego skórką, możecie ją bez problemu usunąć. 

Skórki nie trzeba od razu wyrzucać. Okazuje się, że możecie przygotować z niej rewelacyjną pastę do kanapek. Wystarczy połączyć ją z pastą tahini, sokiem cytryny oraz wybranymi przyprawami. Całość zmiksujcie za pomocą blendera na gładką masę. Skórki bobu możecie wykorzystać także do wykonania chrupiących chipsów lub wzbogacić nimi warzywny koktajl.