Czekolada to rewelacyjny deser, który obecnie można spróbować w różnych smakach. Wielu z nas sięga po niego prawie codziennie. Niekiedy jednak, po otwarciu opakowania, można zauważyć biały nalot na czekoladzie. Okazuje się, że jest on związany z warunkami, w których produkt jest przechowywany.

Biały nalot na czekoladzie – czy jest niebezpieczny?

Czekolada tak jak każdy produkt spożywczy może się zepsuć. Szczególnie jeśli jest nieodpowiednio zapakowana. W konsekwencji niekiedy można znaleźć w niej np. robaki. Zjedzenie takiego produktu może skończyć się bardzo źle i powinien on być natychmiast wyrzucony. 
Czasami można zauważyć również biały nalot na czekoladzie. Należy zaznaczyć, że nie oznacza on pleśni. Taki produkt jest całkowicie bezpieczny do spożycia. Ponadto nadal będzie bardzo smaczny. Zmieni się jedynie jego wygląd. 

Biały nalot na czekoladzie – główne przyczyny

Jedną z przyczyn powstania białego nalotu na czekoladzie jest zbyt duża wilgoć. Znajdujące się w tabliczce kryształki cukru rozpuszczają się. W konsekwencji na powierzchni produktu pojawia się śnieżnobiała warstwa.
Kolejną przyczyną utworzenia się nalotu na czekoladzie jest gwałtowna zmiana temperatury. Często możecie spotkać się z tym, gdy w upalne dni przyniesiecie rozpuszczony produkt do domu i szybko schowacie go do lodówki. Nalot na tym pysznym smakołyku jest związany wtedy z obecnym w nim tłuszczem. Warto zaznaczyć, że takie zjawisko często nazywa się również „kwitnięciem czekolady”. 

Jak przechowywać czekoladę?

Jeśli zależy wam, żeby czekolada zachowała idealny smak oraz wygląd, warto wiedzieć jak ją przechowywać. W związku z tym najlepiej trzymać ją w suchym, zacienionym miejscu, w temperaturze ok. 15-20°C. Świetnie sprawdzi się tutaj zwykła szafka. Jednak należy zaznaczyć, że produkt ten również może chłonąć zapachy, więc najlepiej, jeśli dodatkowo będzie szczelnie zapakowany. W ten sposób będziecie mieć pewność, że do tych pysznych łakoci nie dostaną się żadne insekty. Ponadto nie pojawi się biały nalot na czekoladzie.