Sezon na chłodniki uważamy za oficjalnie rozpoczęty, a żeby godnie go uczcić, mamy dla was coś specjalnego. Oto zdecydowanie najprostszy i najszybszy przepis na ten wiosenno-letni przysmak. Wystarczy tylko 5 minut przygotowań i można siadać do stołu. Ten przepis uratuje was, gdy niezapowiedziani goście będą pukali do drzwi. 

Jak zrobić chłodnik w 5 minut?

Przepisy na chłodniki co roku mnożą się w sieci i książkach kucharskich, jednak często wymagają dość dużo składników i sporo stania przy desce do krojenia. Mamy jednak znacznie prostsze rozwiązanie, które nie wymaga gotowania botwinki lub buraków, gdyż zastępuje się je buraczanym sokiem. W tej recepturze możecie też zapomnieć o długim obieraniu i krojeniu, bo we wszystkim wyręczy was tarka. Co więcej, taki chłodnik jest znacznie lżejszy dla brzucha i dużo mniej kaloryczny niż inne przepisy na bazie śmietany czy jogurtem greckim. Cała porcja ma tylko 340 kalorii, więc możemy jeść go właściwie bez ograniczeń. 

Ten genialny w swojej prostocie przepis pojawił się na TikTokowym profilu @polsonsquad, który prowadzi Paulina Kowalska.

@polsonsquad CHŁODNIK W 5 MINUT🥵☀️ #chłodnik #kefir #domowejedzenie ♬ La Manga - Alberto & Josef Bratan

Przepis na ekspresowy chłodnik

Aby zrobić ekspresowy chłodnik, będziemy potrzebowali: 2 szklanki kefiru, pół szklanki soku z buraka, 1 ogórek, pęczek rzodkiewek, świeży, 1 jajko, koperek, odrobina soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku

Samo przygotowanie to już pestka. Wystarczy wstawić jajko do gotowania na twardo, a w tym czasie umyć ogórki i rzodkiewki, a następnie zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do miski, dolewamy kefir oraz sok buraczany i doprawiamy wszystko sokiem z cytryny, przyprawami oraz posiekanym koperkiem. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy na chwilę lodówki, a w tym czasie obieramy ze skorupki jajko i możemy serwować całość na stół.