Czy wy też macie w lodówce jeszcze rybę po grecku ze świąt? Nie musicie dojadać jej przez kolejne 2 dni, aż zupełnie wam zbrzydnie. Poznajcie pyszny pomysł Katarzyny Bosackiej i dajcie temu świątecznemu daniu drugie życie. Sprawdźcie, jakie to proste i koniecznie przetestujcie ten przepis w swoich kuchniach.
Jak wykorzystać rybę po grecku?
Wszyscy wiemy, jak trudno wyczyścić wszystkie świąteczne zapasy w kilka dni. Pozostałości po wspólnym ucztowaniu zwykle rozdajemy więc gościom na wynos lub po prostu mrozimy. Niektóre dania możemy też przerobić na coś zupełnie innego, dodając jedynie kilka składników. Jednym z takich pomysłów podzieliła się ostatnio Katarzyna Bosacka, pokazując sprytny przepis na zupę z ryby po grecku. Jak się okazuje, warzywny sos, który pokrywa smażone kawałki ryby, jest fantastyczną bazą do aromatycznej zupy krem. I choć w jego skład wchodzą rodzime warzywa korzeniowe, to wystarczy tylko kilka aromatycznych dodatków, aby zamienić go w danie w stylu... tajskim.
Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku – przepis Katarzyny Bosackiej
Składniki:
- warzywa z ryby po grecku
- 1 puszka mleczka kokosowego
- odrobina wody
- kawałek świeżego korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 15 g ostrej pasty curry
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sok z cytryny, sól, cukier i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Z ryby po grecku bardzo delikatnie ściągamy wszystkie warzywa. Warzywny sos przekładamy do garnka, a rybę odkładamy na później.
2. Warzywa w garnku zalewamy mleczkiem kokosowym oraz odrobiną wody, mieszamy i podgrzewamy.
3. Kiedy zupa się zagotuje, dorzucamy do niej obrany imbir, lekko przesiekany ząbek czosnku, pastę curry oraz sok z cytryny i sól. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły.
4. Gotową zupę blendujemy na gładki krem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Blendujemy raz jeszcze i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
5. Rybę podpiekamy w piekarniku lub podgrzewamy w mikrofali, uważając, aby się nie rozpadła.
6. Krem przelewamy do miseczek, a na wierzchu układamy kawałki podgrzanej ryby.