Według angielskiego powiedzenia jedno jabłko dziennie ma nas trzymać z daleka od lekarzy i okazuje się, że w tym przysłowiu jest bardzo wiele prawdy. Zobaczcie, dlaczego warto zjadać 1 jabłko każdego dnia, a będziecie zaskoczeni, jak wielką moc mają te niepozorne owoce.

Jabłka - wartości odżywcze

Te owoce to prawdziwa naturalna skarbnica cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu. Znajdziemy w nich między innymi witaminy C, K, E i te z grupy B, a także wapń, fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas i sód. Oprócz tego jabłka są pełne błonnika, ważnego dla prawidłowego trawienia. oraz przeciwutleniaczy, chroniących nas przed nowotworami. Choć to owoc bogaty w wartości, to przy tym dość ubogi w kalorie, gdyż 100 g jabłek jest ich tylko 52.

Dlaczego warto jeść 1 jabłko dziennie?

Wszystkie powyższe witaminy i minerały sprawiają, że te owoce są istnym skarbem w codziennej diecie. Kiedy włączycie je do jadłospisu, szybko poczujecie poprawę samopoczucia, gdyż jabłka jedzone regularnie:

  • wzmacniają odporność,

  • przyspieszają metabolizm,

  • łagodzą zgagę i niestrawność,

  • usprawniają pracę mózgu,

  • pozytywnie działają na serce,

  • łagodzą obrzęki, bóle stawów i stany zapalne,

  • działają moczopędnie,

  • odkwaszają organizm,

  • usprawniają funkcjonowanie wątroby,

  • zwalczają biegunkę,

  • łagodzą bóle stawów,

  • wzmacniają włosy i paznokcie.

Jak jeść jabłka, aby były najbardziej wartościowe?

Dietetycy radzą, by jeść 1-2 jabłka każdego dnia, najlepiej po posiłku, gdyż w przeciwnym razie zaczną fermentować i spowolnią proces trawienia. Najcenniejsze będą te jedzone na surowo i bez obierania, gdyż to właśnie pod skórką kryje się najwięcej wartościowych składników, takich jak błonnik i witamina C czy pektyny. Nie oznacza to jednak, że zawsze musimy chrupać je w całości. Można też zblendować je na koktajl lub zetrzeć do surówki. Surowe jabłko będzie też fantastycznym dodatkiem do owsianki lub jogurtu naturalnego z muesli.