Lubicie zaczynać dzień od owsianki? Jeśli jeszcze nie macie takiego nawyku, to po przeczytaniu tego tekstu szybko zmienicie zdanie. Okazuje się bowiem, że ta potrawa to prawdziwe zdrowie na talerzu. Sprawdźcie, co się stanie, gdy będziecie codziennie jedli ją na śniadanie.

Dlaczego warto jeść owsiankę?

Wielu specjalistów poleca owsiankę na śniadanie. Dlaczego akurat ten posiłek jest najlepszy na rozpoczęcie dnia? Płatki owsiane są prawdziwą skarbnicą drogocennych witamin i minerałów, takich jak magnez, żelazo kwas foliowy, fosfor czy miedź, a także witaminy z grupy B. Codzienne dostarczanie organizmowi wszystkich tych wartościowych składników zbawiennie działa na wielu polach:

  • obniża poziom cukru we krwi,
  • poprawia trawienie,
  • przyspiesza przemianę materii,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • działa przeciwzapalnie,
  • chroni przed chorobami serca,
  • dodaje energii,
  • wspomaga odchudzanie,
  • ułatwia wypróżnianie.

Co więcej, owsianka to bogate źródło błonnika i beta-glukanu, które zapewniają długie poczucie sytości. To właśnie te składniki sprawią, że po zjedzeniu płatków owsianych na śniadanie, nie będziemy odczuwali chęci na podjadanie i z łatwością wytrwamy aż do obiadu. Warto też wspomnieć, że owsianka składa się głównie z węglowodanów złożonych, które znacznie dłużej się trawią, a przez to równomiernie uwalniają energię. Dzięki temu po zjedzeniu takiego posiłku nie mamy nagłych wyrzutów insuliny i nie odczuwamy senności.

Jaka owsianka jest najzdrowsza?

Aby wykorzystać wszystkie cenne właściwości zdrowotne owsianki, należy przygotowywać ją w odpowiedni sposób. Najlepiej zrobić ją z płatków górskich lub zwykłych, które są najmniej przetworzone. Możemy zalać je wodą, mlekiem lub napojem roślinnym, według uznania, ważne jednak, aby była krótko gotowana, gdyż długa obróbka termiczna podnosi jej indeks glikemiczny. Liczą się też gramatury, gdyż za mała ilość płynu w stosunku do płatków może powodować ich przypalanie się. Najlepiej więc gotować ją w proporcji 3:1, czyli 3 szklanki płynu na 1 szklankę płatków.