Ciasto malinowa chmurka od kilku lat utrzymuje się na szczycie listy ulubionych ciast na wszystkie okazje. Połączenie odświeżającej owocowej warstwy z puszystym kremem i chrupiącą bezą urzeka każdego już od pierwszego kęsa, co sprawia, że ten wypiek zawsze pierwszy znika ze stołu. Przepis wymaga jednak dość sporo pracy, chyba że wybierzecie sprytną wersję na szybko. Zobaczcie, jak zrobić malinową chmurkę bez pieczenia spodu i suszenia bezy. Prościej już się nie da.

Jak zrobić malinową chmurkę w ekspresowej wersji?

Każdy klasyczny przepis na malinową chmurkę zaczyna się od upieczenia spodu i chrupiącej bezy. To właśnie te dwie warstwy ciasta są najbardziej pracochłonne i czasochłonne, a do tego najczęściej się nie udają. Jest jednak prosty sposób, aby je pominąć. Otóż, zamiast piec kruche ciasto lub biszkopt, wystarczy wyłożyć dno formy biszkopcikami z paczki, a przygotowane na nich ciasto będzie smakowało równie dobrze.

Podobne ułatwienie dotyczy wielogodzinnego suszenia bezy, gdyż domowy blat bezowy można zastąpić gotowymi minibezikami. Te popularne słodycze można kupić w każdym sklepie za niewielką cenę.

Kolejnym sprytnym trikiem na przyspieszenie przygotowań jest zamiana świeżych owoców na mrożone. Taki mały czynnik robi wielką różnicę, gdyż kiedy użyjemy mrożonych malin, galaretka od razu zacznie tężeć i nie będziemy musieli czekać długich godzin, aż stwardnieje.  

Przepis na malinową chmurkę bez pieczenia

Jak zrobić ciasto malinowa chmurka bez pieczenia? To banalnie proste i znacznie szybsze niż tradycyjna receptura. Wystarczy przygotować 400 g mrożonych malin, 2 galaretki malinowe, 400 ml śmietanki kremówki, 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 2 garści małych bezików i 3 szklanki wrzątku

Zaczynamy od przygotowania malinowej warstwy. Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Po chwili dodajemy do nich mrożone maliny i mieszamy, a już po około 3 minutach zaczną tężeć

Teraz na dnie formy układamy biszkopciki, a następnie wylewamy na nie galaretkę z malinami i odstawiamy blachę na chwilę. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem, a następnie dodajemy serek mascarpone i jeszcze krótko wszystko mieszamy. 

Tak przygotowany krem wykładamy na warstwę galaretki, dokładnie rozprowadzamy po całej blaszce, a na wierzchu układamy drobno pokruszone mini beziki. Całość wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, ale najlepiej nawet na kilka godzin, gdyż wtedy ciasto będzie się lepiej kroiło.