Szarlotka jest zawsze jest świetnym pomysłem na deser. Wystarczy kilka prostych i znanych składników i ciasto dla gości gotowe. Co, gdy piekarnik odmawia posłuszeństwa lub gdy nie macie czasu czekać, aż ciasto na zimno się zetnie? Wystarczy głębsza patelnia ceramiczna, teflonowa, a najlepiej żeliwna. Na palniku kuchenki zrobicie obłędne w smaku ciasto, które na dłużej pozostanie w waszej pamięci. Sprawdźcie, jak zrobić je krok po kroku.

Jak zrobić szarlotkę jogurtową z patelni?

Wybierzcie ulubione jabłka, a najlepiej te w typie kwaśnych i nieco twardszych.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub tej drobniejszej 00 na pizzę,
  • 150 g cukru,
  • kubeczek jogurtu naturalnego,
  • 2 duże jabłka,
  • pół szklanki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • saszetka cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Jajka ubijcie razem z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Po upływie około 10 minut powinna być gotowa. Następnie przesiejcie mąkę za pomocą drobnego sitka i przesypcie do miski. Dodajcie sól, proszek do pieczenia oraz jogurt. Kolejno dodajcie ubite jajka stopniowo, aby móc zagęścić puszystą masę. Na koniec obierzcie jabłka ze skórki i pokrójcie w mniejsze kawałki lub plasterki.

Wymieszajcie z całością ciasta i przełóżcie na patelnię wysmarowaną tłuszczem. Nagrzejcie i utrzymujcie niewielki płomień palnika. Przykryjcie pokrywką i pieczcie na patelni na jednej stronie przez 10 minut. Następnie przełóżcie za pomocą silikonowych szpatułek i pieczcie kolejne 10 minut na wolnym ogniu. Możecie ją podawać z kwaśną śmietaną, a najlepiej lodami waniliowymi.

Na co uważać, aby w cieście jogurtowym nie zrobił się zakalec?

Ciasto jogurtowe jest jednym z trudniejszych ciast. Mimo trzymania się sztywno przepisu, może pojawić się niechciany zakalec. Jest jednak jedna zasada, która sprawia, ze już nigdy nie będziecie mieli z tym problemu. Jajka, jogurt oraz inne składniki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej. Nie podgrzewajcie ich na szybko za pomocą kąpieli wodnej - mogą zmienić strukturę na niekorzyść deseru.

Wyjmijcie je przynajmniej na 3 godziny przed przygotowywaniem ciasta. To zagwarantuje, że wszystko połączy się idealnie, bez powstawania grudek. Kolejną zasadą są idealnie ubite białka i żółtka. Wybierzcie do tego przepisu mikser, który ma większą moc i obroty.