Pieczenie ciasta nie musi oznaczać godziny spędzonej w kuchni. Zapomnijcie o ubijaniu piany, zagniataniu kruchego spodu czy ucieraniu kremu. Ten pyszny i mięciutki wypiek przygotujecie dosłownie w 5 minut i to tylko z kilku niedrogich składników. Cały sekret tkwi jednak w pewnym sprytnym myku z proszkiem do pieczenia i wcale nie dodaje się go do mąki. Zobaczcie ten sprytny patent, a już zawsze będziecie go wykorzystywali.

Jak zrobić ciasto w 5 minut?

 

 

Ten genialny w swojej prostocie trik pochodzi z TikToka użytkowniczki @nathallae, czyli Natalii Maszkowskiej, znanej z udziału w kulinarnym show MasterChef.

Przepis na ekspresowe ciasto

Składniki:

  • 220g dżemu porzeczkowego
  • 220g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 80ml oleju lub oliwy
  • 80g cukru
  • 80g orzechów
  • wanilia

Przygotowanie: