Pieczenie ciasta nie musi oznaczać godziny spędzonej w kuchni. Zapomnijcie o ubijaniu piany, zagniataniu kruchego spodu czy ucieraniu kremu. Ten pyszny i mięciutki wypiek przygotujecie dosłownie w 5 minut i to tylko z kilku niedrogich składników. Cały sekret tkwi jednak w pewnym sprytnym myku z proszkiem do pieczenia i wcale nie dodaje się go do mąki. Zobaczcie ten sprytny patent, a już zawsze będziecie go wykorzystywali.
Jak zrobić ciasto w 5 minut?
Ten genialny w swojej prostocie trik pochodzi z TikToka użytkowniczki @nathallae, czyli Natalii Maszkowskiej, znanej z udziału w kulinarnym show MasterChef.
Przepis na ekspresowe ciasto
Składniki:
- 220g dżemu porzeczkowego
- 220g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 80ml oleju lub oliwy
- 80g cukru
- 80g orzechów
- wanilia
Przygotowanie: