Macie ochotę na coś słodkiego, ale na samą myśl o późniejszym zmywaniu i sprzątaniu kuchni się wam odechciewa? To ciasto robi się w mgnieniu oka i to tylko w 1 misce. Zapomnijcie o używaniu wagi, przyda się wam zwykła łyżka do zupy. Prościej się już nie da.
Jak zrobić ciasto 12 łyżek?
Ciasto 12 łyżek to przepis rodem z Włoch, ale obecnie pokochały go już gospodynie na całym świecie. Wszystko za sprawą prostego sposobu przygotowania bez potrzeby ważenia i odmierzania składników co do grama. W tej recepturze większość produktów należy dawkować zwykłą łyżką stołową, a potem tylko wymieszać je w jednej misce. Podstawowa wersja smakuje genialnie sama w sobie, jednak ten przepis można modyfikować, dorzucając do środka przeróżne dodatki. Latem polecamy pichcić ciasto 12 łyżek z owocami świeżymi, natomiast poza sezonem, warto wykorzystać bakalie lub mrożonki. Wszystko przebiega prosto, szybko i bez zbędnego bałaganu, za to efekt wygląda i smakuje jak z dobrej cukierni. Spróbujcie sami. Oto przepis krok po kroku.
Przepis na ciasto 12 łyżek
Składniki:
- 12 łyżek mąki
- 12 łyżek cukru
- 12 łyżek mleka
- 12 łyżek oleju
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.
2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami mąkę z proszkiem, ciągle miksując. Na koniec dolewamy mleko, olej i sok z cytryny. Wszystko mieszamy na jednolitą, gładką masę.
3. Ciasto przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.
4. Gotowe ciasto studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem na wierzchu.