Macie ochotę na coś słodkiego, ale na samą myśl o późniejszym zmywaniu i sprzątaniu kuchni się wam odechciewa? To ciasto robi się w mgnieniu oka i to tylko w 1 misce. Zapomnijcie o używaniu wagi, przyda się wam zwykła łyżka do zupy. Prościej się już nie da. 

Jak zrobić ciasto 12 łyżek?

Ciasto 12 łyżek to przepis rodem z Włoch, ale obecnie pokochały go już gospodynie na całym świecie. Wszystko za sprawą prostego sposobu przygotowania bez potrzeby ważenia i odmierzania składników co do grama. W tej recepturze większość produktów należy dawkować zwykłą łyżką stołową, a potem tylko wymieszać je w jednej misce. Podstawowa wersja smakuje genialnie sama w sobie, jednak ten przepis można modyfikować, dorzucając do środka przeróżne dodatki. Latem polecamy pichcić ciasto 12 łyżek z owocami świeżymi, natomiast poza sezonem, warto wykorzystać bakalie lub mrożonki. Wszystko przebiega prosto, szybko i bez zbędnego bałaganu, za to efekt wygląda i smakuje jak z dobrej cukierni. Spróbujcie sami. Oto przepis krok po kroku.

Przepis na ciasto 12 łyżek

Składniki:

  • 12 łyżek mąki
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek mleka
  • 12 łyżek oleju
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.

2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami mąkę z proszkiem, ciągle miksując. Na koniec dolewamy mleko, olej i sok z cytryny. Wszystko mieszamy na jednolitą, gładką masę.

3. Ciasto przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.

4. Gotowe ciasto studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem na wierzchu.