Jak zrobić efektowny deser tylko z kilku podstawowych składników? Tym przepisem zaimponujecie nawet najbardziej doświadczonym kucharom. Choć wszystkie produkty są bardzo klasyczne, to sposób przygotowania robi wrażenie. Zobaczcie, jak przyrządzić ciasto czekoladowe w garnku, a od razu będziecie chcieli przetestować je w swoich kuchniach.
Jak zrobić ciasto czekoladowe bez pieczenia?
Wydawać by się mogło, że aby uzyskać puszyste ciasto, konieczne jest długie ubijanie piany i ucieranie żółtek. Ten przepis udowadnia, że można znacznie prościej i szybciej. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w 1 misce i przelać ciasto do blaszki. Tak przygotowaną foremkę zamiast do pieca, wstawiamy do durszlaka, ustawionego na garnku z gotującą się wodą. Ten ciekawy przepis pochodzi z kanału YouTube Delmira Cooking i obejrzały go już setki tysięcy widzów. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.
Przepis na ciasto czekoladowe z garnka
Składniki:
- 1 szklanka mleka + 60 ml do polewy
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki kakao
- pół szklanki cukru
- 120 g mąki pszennej
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
- ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soku z cytryny
- pół łyżeczki cukru z wanilią
- pół łyżeczki masła + odrobina do wysmarowania blachy
Przygotowanie:
Sypkie składniki przesiewamy przez sito i łączymy w 1 misce. Następnie dodajemy olej, mleko oraz sok z cytryny i mieszamy trzepaczką wszystkie produkty na gładkie, jednolite ciasto o dosyć rzadkiej konsystencji. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 16cm. Całość przykrywamy od góry szczelnie folią aluminiową.
Do dużego garnka wlewamy wodę i podgrzewamy ją, aż zacznie wrzeć. Na naczyniu ustawiamy durszlak (lub specjalną wkładkę do gotowania na parze), wkładamy do niego blachę z ciastem i przykrywamy garnek pokrywką. Zmniejszamy moc palnika na średnie grzanie i zostawiamy ciasto na około 1 godzinę.
Gotowe ciasto ostrożnie wyciągamy z garnka i odstawiamy do wystudzenia, a w międzyczasie przygotowujemy polewę. Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 60 ml mleka oraz połowy łyżeczki masła. Kiedy ciasto przestygnie, wyjmujemy je z blaszki i oblewamy czekoladową polewą.