Nie macie ręki do wypieków i wszystkie wasze starania zwykle kończą się zakalcem? Ciasto 3 szklanki to coś dla was. Ten deser udaje się każdemu, bo wymaga minimum składników oraz niewiele pracy. Zobaczcie, jak zrobić ten szybki przepis, a nie raz uratuje was w kryzysowej sytuacji.

Ciasto 3 szklanki - przepis na prosty deser

Przepis na ciasto 3 szklanki to najlepszy przyjaciel, gdy odwiedzają nas niezapowiedziani goście. Zrobicie je szybko i z tego, co macie w kuchni, nawet jeśli akurat nie pęka ona w szwach. Potrzebny bowiem będzie tylko 1 szklanka kefiru, 1 szklanka mąki i 1 szklanka cukru. Do takiej prostej i niedrogiej bazy wystarczy już tylko 1 jajko, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka kakao i szczypta soli. Wszystko wystarczy wymieszać, bez potrzeby mozolnego ubijania piany z białek czy ucierania żółtek. Równie prosty jest także krem do przełożenia ciasta, gdyż zrobicie go mieszając tylko 1,5 szklanki kwaśnej śmietany i 3 łyżki cukru pudru. Prościej się już nie da. Zobaczcie sami i przetestujcie przepis krok po kroku.

Jak zrobić ciasto 3 szklanki?

Na początku w jednej misce mieszamy kefir z sodą oczyszczoną, a w drugiej roztrzepujemy jajko z cukrem i solą. Następnie łączymy zawartość obu misek i dodajemy olej, a po dokładnym wymieszaniu wszystkiego na gładką masę, wsypujemy jeszcze przesianą mąkę z kakao. Tak przygotowaną masę przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Gotowy wypiek odstawiamy do przestygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy prosty krem z kwaśnej śmietany wymieszanej z cukrem pudrem. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy je śmietanowym kremem. Resztką masy smarujemy też całe ciasto z wierzchu i po bokach.