Karpatka kojarzy się z dzieciństwem, to ulubione ciasto wielu z nas. W klasycznej formie składa się z dwóch blatów przełożonych pysznym, budyniowym kremem. Wierzch ciasta posypuje się z kolei cukrem pudrem. Choć ten wypiek smakuje naprawdę obłędnie, to pewnie wy również przygotowujecie go "tylko od święta", ponieważ zrobienie karpatki oznacza długi czas spędzony w kuchni i masę pracy. Udowadniamy jednak, że wcale nie musi tak być. Poniżej znajdziecie przepis na ekspresową karpatkę.

Ekspresowa karpatka bez pieczenia

Przygotowanie karpatki wcale nie musi oznaczać kilku godzin spędzonych w kuchni. Możecie ją zrobić w naprawdę błyskawicznym tempie. Wszystko za sprawą gofrownicy, którą idealnie zastąpicie piekarnik.

Taka karpatka w postaci gofrów z pysznym budyniem waniliowym będzie perfekcyjnie przypominać w smaku klasyczną wersję. Będziecie mogli robić ją jednak znacznie częściej, bo jej wykonanie jest naprawdę dziecinnie proste.

Przepis na błyskawiczną karpatkę

Potrzebne składniki (na 4 sztuki):

  • 110 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 20 g masła klarowanego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 2 budynie.

Sposób wykonania:

  1. Wsypcie mąkę do garnka, dodajcie proszek do pieczenia.
  2. Całość wymieszajcie i wlejcie mleko.
  3. Dodajcie 2 żółtka, roztopione masło i ponownie zamieszajcie.
  4. Ubijcie białka na pianę (nie musi być idealnie sztywna).
  5. Do masy dodajcie aromat waniliowy i ubite białka.
  6. Całość wymieszajcie.
  7. Rozgrzejcie gofrownicę i smażcie w niej ciasto przez ok. 3 minuty.
  8. Następnie gofry przełóżcie je na kratkę do pieczenia, żeby nieco ostygły.
  9. W tym czasie przygotujcie waniliowy budyń.
  10. Gofry połóżcie na talerzu i przykryjcie je budyniem.