Karpatka kojarzy się z dzieciństwem, to ulubione ciasto wielu z nas. W klasycznej formie składa się z dwóch blatów przełożonych pysznym, budyniowym kremem. Wierzch ciasta posypuje się z kolei cukrem pudrem. Choć ten wypiek smakuje naprawdę obłędnie, to pewnie wy również przygotowujecie go "tylko od święta", ponieważ zrobienie karpatki oznacza długi czas spędzony w kuchni i masę pracy. Udowadniamy jednak, że wcale nie musi tak być. Poniżej znajdziecie przepis na ekspresową karpatkę.
Ekspresowa karpatka bez pieczenia
Przygotowanie karpatki wcale nie musi oznaczać kilku godzin spędzonych w kuchni. Możecie ją zrobić w naprawdę błyskawicznym tempie. Wszystko za sprawą gofrownicy, którą idealnie zastąpicie piekarnik.
Taka karpatka w postaci gofrów z pysznym budyniem waniliowym będzie perfekcyjnie przypominać w smaku klasyczną wersję. Będziecie mogli robić ją jednak znacznie częściej, bo jej wykonanie jest naprawdę dziecinnie proste.
Przepis na błyskawiczną karpatkę
Potrzebne składniki (na 4 sztuki):
- 110 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 20 g masła klarowanego
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 2 budynie.
Sposób wykonania:
- Wsypcie mąkę do garnka, dodajcie proszek do pieczenia.
- Całość wymieszajcie i wlejcie mleko.
- Dodajcie 2 żółtka, roztopione masło i ponownie zamieszajcie.
- Ubijcie białka na pianę (nie musi być idealnie sztywna).
- Do masy dodajcie aromat waniliowy i ubite białka.
- Całość wymieszajcie.
- Rozgrzejcie gofrownicę i smażcie w niej ciasto przez ok. 3 minuty.
- Następnie gofry przełóżcie je na kratkę do pieczenia, żeby nieco ostygły.
- W tym czasie przygotujcie waniliowy budyń.
- Gofry połóżcie na talerzu i przykryjcie je budyniem.