Pasztet babci był delikatny, puszysty i kremowy jak żaden inny. Wszystko za sprawą pewnego tajemniczego składnika, który zastępował bułkę. Poznajcie ten stary patent, a już zawsze będziecie robili ten mięsny przepis tylko w ten sposób.

Babciny przepis na kremowy pasztet

Mówi się, że dobry pasztet powinien dać się rozsmarować na chlebie. Jak uzyskać taką aksamitną konsystencję? W większości przepisów odpowiada za to bułka namoczona w wodzie lub mleku, ale jest znacznie lepszy patent. Wystarczy zamienić zwykłą kajzerkę na drożdżową chałkę, a pasztet stanie się nie tylko bardziej kremowy i delikatniejszy, ale także znacznie lepszy w smaku.

Jak zrobić pasztet z chałką? To banalnie proste. Wystarczy porwać ją na mniejsze kawałki i zalać mlekiem lub wywarem z gotowania mięsa. Następnie zostawiamy ją na kilka minut w takiej kąpieli, po czym odciskamy z nadmiaru płynu i mielimy w maszynce razem z mięsem. Dalej postępujemy już dokładnie tak samo, jak w tradycyjnym przepisie.

Co zamiast bułki do pasztetu? Inne pomysły

Jeśli nie chcecie używać chałki drożdżowej, możecie też zastosować kilka innych zamienników zwykłej bułki. Pasztet wyjdzie równie pyszny i kremowy, gdy dodamy do niego ugotowaną, wystudzoną i zmieloną kaszę. Świetnie sprawdzi się do tego zarówno ta jęczmienna, jak i gryczana, jaglana, a nawet kaszka manna. Inną zdrową i smaczną alternatywą mogą być też mielone płatki owsiane lub otręby. Wszystkie te pomysły sprawia, że pasztet będzie miał świetną konsystencję, a dodatkowo uczynią go znacznie zdrowszym i bardziej wartościowym dla organizmu.