Resztki ryb zalegają wam w lodówce i nie wiecie już, co z nimi robić? Nasze babcie miały na nie genialny w swej prostocie pomysł. Resztki z wszystkich rybnych obiadów zamieniały w pyszne kotlety mielone. Spróbujcie tego smaku, a gwarantujemy, że już zawsze będziecie tak robić.
Jak zrobić kotlety z ryby?
Do tego przepisu nadają się wszelkie gatunki ryb, zarówno te gotowane, jak i pieczone czy smażone. Niezależnie od tego, jakiego rodzaju użyjemy, musimy oczyścić rybie mięso z ewentualnych ości, a następnie bardzo dokładnie je rozdrobnić. Miękkie i delikatne kawałki rozpadną się pod widelcem, natomiast te nieco twardsze i bardziej zbite najlepiej będzie zmielić w maszynce. Możemy też użyć blendera, jednak w tym przypadku musimy miksować bardzo krótko, aby ryba nie stała się papką, a wciąż miała wyczuwalną strukturę mięsa.
Kiedy rybna masa jest gotowa, dalsze przygotowywanie kotletów przebiega już błyskawicznie i jest bliźniaczo podobne do korzystania z tradycyjnego przepisu na kotlety mielone. Wystarczy więc jajko, trochę bułki tartej, cebula z czosnkiem i ulubione przyprawy oraz zioła. Gotowe kotleciki smażymy na mocno rozgrzanym oleju, a w wersji odchudzonej możemy je upiec w piekarniku. Wystarczy rozłożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i zapiekać przez około 15 minut. W połowie tego czasu należy je przewrócić na drugą stronę. Takie rybne mielone będą równie pyszne, a znacznie lżejsze.
Przepis na kotlety rybne
Składniki:
- 300 g pieczonej, smażonej lub gotowanej ryby
- 1 cebula
- 2 małe jajka
- 60 g bułki tartej + bułka do panierowania
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka koperku i/lub natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Z ryby usuwamy ewentualne ości i skórę, a następnie rozdrabniamy mięso widelcem lub lekko siekamy nożem.
2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. W tym czasie myjemy i siekamy natkę i/lub koperek.
3. Rozdrobnioną rybę mieszamy z jajkami, bułką tartą, podsmażoną cebulką i przyprawami. Wszystko wyrabiamy na jednolitą, dość gęstą masę.
4. Formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy je delikatnie w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Kotleciki smażymy na średniej mocy palnika, po kilka minut z każdej strony.