Cebularz to popularna, słona przekąska „na ząb”, która ma wielu miłośników. O pizzę nawet nie trzeba pytać - uwielbiają ją chyba wszyscy. A co powiecie na danie, które łączy w sobie same najlepsze cechy zarówno pizzy, jak i cebularza? Poznajcie przepis na pissaladiere, smakowitą przekąskę prosto z Francji. 

Francuski cebularz, czyli pissaladiere - co to jest?

Pissaladiere można słusznie nazwać połączeniem cebularza i pizzy. Jest to po prostu tarta zrobiona na kruchym lub drożdżowym cieście, wyłożona duszoną cebulą z przyprawami i udekorowana czarnymi oliwkami. Czasami dodaje się też do niej anchois. Pięknie pachnie, jest przyjemnie słona i stanowi ciekawą odmianę dla zwykłej pizzy. 

Jak zrobić pissaladiere?

Przyrządzenie pissaladiere jest dosyć proste. Do ciasta potrzebujecie pół kilograma mąki pszennej, 1,5 szklanki wody, 7 g suchych drożdży, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki cukru.
Z kolei na wierzch wypieku potrzeba 5 białych cebul, 3 ząbków czosnku, po 1 łyżce masła i oliwy oraz trochę octu balsamicznego, czarnych oliwek, pieprzu, soli i opcjonalnie anchois (lub tuńczyka albo solonych śledzi).

Wykonanie pissaladiere:

Przygotowania należy rozpocząć od ciasta. W misce wymieszajcie mąkę z suchymi drożdżami, oliwą, cukrem, solą i całość zalejcie 150 ml letniej wody. Zagniatajcie i powoli wlewajcie resztę wody. Teraz wystarczy mocno zagnieść ciasto, a potem włożyć je do miski, przykryć i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
W międzyczasie obierzcie cebule i pokrójcie je w piórka. Na patelni rozpuśćcie masło, dodajcie oliwę, a potem wrzućcie cebulę i duście ją na małym ogniu. Trochę to potrwa - ma się ona dusić, a nie smażyć. Całość może zająć nawet 30 minut. Cebula będzie gotowa, gdy zbrązowieje. Po tym czasie doprawcie cebulę pieprzem, ziołami, łyżką octu i odrobiną soli. Wymieszajcie.
Gdy ciasto drożdżowe już wyrośnie, wyrabiajcie je jeszcze kilka minut, a potem rozwałkujcie jak pizzę i przełóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsypcie na cieście duszoną cebulę, a z wierzchu udekorujcie oliwkami oraz (opcjonalnie) anchois. Teraz formę z pissaladiere włóżcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczcie przez około 20 minut. Smacznego!