Nie da się ukryć, że sałatka jarzynowa to jedno z najbardziej typowych dań polskiej kuchni. Ile domów, tyle sposobów na przyrządzenie tego przysmaku. Nierzadko dodane do niej składniki są powodem do wielu dyskusji. Na przykład cebula - jedni nie wyobrażają sobie sałatki jarzynowej bez ostrego smaku tego warzywa, a inni wręcz przeciwnie i nie rozumieją, jak w ogóle można dodać cebulę do sałatki. Tym razem nie chodzi jednak o to warzywo, a inni składnik, który również bywa kontrowersyjny. 

Co daje jabłko w sałatce jarzynowej?

Produktem, który warto dodać do sałatki jarzynowej jest jabłko. Sprawia ono, że sałatka ma bardziej wyrazisty smak i po prostu nie jest mdła. Dobrze sprawdzi się odmiana jonagold - są to jabłka słodko-kwaśne, o bardzo aromatycznym i soczystym miąższu. Możecie też wybrać zupełnie kwaśne odmiany, by dodać sałatce jeszcze więcej smaku. 
Dlaczego jednak nie wszyscy przepadają za jabłkiem w sałatce? Przede wszystkim, taki składnik sprawi, że będzie miała dość słodki posmak. Jeśli wam to nie odpowiada, lepiej nie dodawajcie jabłka do sałatki jarzynowej. Ponadto, owoce te szybko ciemnieją, przez co danie nie wygląda zbyt atrakcyjnie.

Kontrowersyjne dodatki do sałatki jarzynowej 

Nie tylko jabłko bywa przedmiotem dyskusji nad sałatką jarzynową. Nie każdy dodaje do niej na przykład jajko - głównie ze względu na jego intensywny zapach. Smacznym dodatkiem są też ogórki kiszone, jednak mogą sprawić, że sałatka będzie wówczas dość kwaśna. Niektórzy dodają do niej również grzybki marynowane, pokrojone na mniejsze kawałki. Na szczęście w kwestii sałatki jarzynowej panuje duża dowolność i najlepiej robić ją tak, jak nam najbardziej smakuje.