Przepisy na ciasto na pizze

Ciasto na pizze - po neapolitańsku czy po rzymsku?
Ciasto na pizze może mieć różną grubość i wyglądać nieco inaczej po uformowaniu. Wszystko zależy od tego, jaką pizzę chcemy otrzymać. Ciasto na pizze w przypadku pizzy neapolitańskiej będzie mieć grube, puszyste brzegi i bardzo cienki środek. Pizza neapolitańska ma bowiem to do siebie, że sos pomidorowy tworzy na jej środku apetyczną kałużę, w której powinniśmy maczać odrywane kawałki ciasta, zaczynając od brzegów. Zupełnie inaczej wygląda pizza rzymska. Chcąc ją przygotować powinniśmy rozwałkować ciasto na pizze cieniutko, także na brzegach. Pizza powinna chrupać przy każdym kęsie, w przeciwieństwie do neapolitańskiej, która jest zdecydowanie bardziej mokra. Ciasto na pizze jest bardzo proste do zrobienia, a możemy się cieszyć domowym, pysznym plackiem.

Polecane przepisy