Przepisy z ryżem preparowanym

37 przepisów

Ryż preparowany to dla wielu osób smak dzieciństwa. Najczęściej dodawany do deserów. Ryż preparowany powstaje poprzez nadmuchanie ziarenek ryżu ciepłym powietrzem. Sprawdźcie zebrane przepisy z ryżem preparowanym.

Przepisy w kolekcji Przepisy z ryżem preparowanym

Czas przygotowania: 30 min.
Kulki ryżowe
stary dobry przepis

Joanna 55

Kulki ryżowe

Czas przygotowania: 60 min.
Różowe szyszki
szybko i smacznie

Joanna 55

Różowe szyszki

Czas przygotowania: 70 min.
Szyszki
mój ulubiony

beatula

Szyszki

Czas przygotowania: 20 min.
Szyszki
smak z dziecinstwa

mariooo

Szyszki

Inne z kolekcji: ryż

Ryż preparowany to przekąska znana z lat dzieciństwa. Ryż preparowany był hitem sklepików szkolnych w latach 90. XX wieku. Z ryżu preparowanego przygotowywano słodkie desery takie jak szyszki lub jeże. Jednak najbardziej smakował wyjadany wprost z torebki. Ciekawostką jest, że w latach 90. Ryż preparowany miał dodatki smakowe. Do dziś z nostalgią wspominamy różowe i żółte ziarenka o owocowym smaku. Jak powstaje ryż preparowany? Ryż preparowany powstaje poprzez nadmuchanie ziarenek gorącym wilgotnym powietrzem. Stąd określanie go ryżem dmuchanym. Posiada taką samą wartość odżywczą jak ryż tradycyjny. Jednak należy jeść go z umiarem. Przez uzależnienie od słonej przekąski można zjeść go więcej niż tradycyjnego ryżu. Obecnie ryż preparowany najczęściej spotykany jest w formie wafli ryżowych, które mają zastąpić tradycyjne pieczywo. Ryż preparowany – jak go wykorzystać? Ryż preparowany można wykorzystywać jako dodatek do jogurtu owocowego, zupy mlecznej, bloku czekoladowego, czy innych domowych wypieków. Z pewnością smakołyki zyskają na atrakcyjności, gdy dodamy lekko skrzypiące w ustach ziarenka dmuchanego ryżu.

Artykuły powiązane

Nastolatki wspólnie pieką ciasto
13.05.2020

Nastolatki w kuchni. Książki dla młodych kucharzy

Z nowym rokiem szkolnym warto nauczyć się nowej umiejętności. Sprawnością, która przydaje się w przyszłości, jest gotowanie. Gotujący nastolatek nie tylko przygotuje obiad, gdy rodzice są w pracy, on stworzy również przekąskę na drugie śniadanie w szkole. Zdobyte podstawy przydadzą się w pierwszych latach dorosłego życia np.: na studiach. Przedstawiamy książki kulinarne skierowane do nastolatków. Czasem nawet napisane przez młodych entuzjastów gotowania. W cyklu Kulturalnie kulinarnie przedstawiamy subiektywny wybór najciekawszych propozycji.

Domowe żelki
28.03.2020

Jak zrobić żelki? Popularne słodycze pod lupą

Jest w tych słodyczach coś, co sprawia, że trudno poprzestać na jednym. Ale uwaga – niech zdrowy rozsądek i w tym przypadku weźmie górę. Żelki są pełne cukru i innych substancji, które niekoniecznie przysłużą się zdrowiu. Co znajdziemy w gotowych żelkach? Jak powstają wegańskie żelki i czy można przygotować domowe żelki? O tym w cyklu "Przyjemności na weekend".

Słodycze są takie pyszne!
18.01.2019

Słodkie i pyszne - 5 najlepszych książek o wypiekach

O ile w przypadku dań mięsnych, zup czy sałatek możemy improwizować, to jeśli chodzi o wypieki nie jest to już takie proste. Odejście od proporcji czy zamiana składników często kończy się kulinarnym fiaskiem. Z tymi książkami jednak nie zbłądzicie. Wystarczy, że będziecie trzymać się przepisów! W cyklu Kulturalnie kulinarnie wybraliśmy 5 najlepszych książek o słodkich przysmakach.

Książki dla dzieci
30.11.2018

Książki dla dzieci - 11 książek kucharskich dla małych kucharzy i cukierników

Świąteczne prezenty dla najmłodszych nie muszą ograniczać się do zabawek. Warto postawić na książki dla dzieci - zwłaszcza książki kucharskie i kulinarne. Na rynku nie brakuje bardzo smacznych propozycji. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" podpowiadamy 11 pomysłów, jak wybrać książki dla dzieci na Mikołajki lub pod choinkę.

Jak jeść słodycze i nie tyć? Fit przepisy
21.09.2018

Zdrowe słodycze prostsze niż myślisz. Jessica Meinhard osładza codzienność

Jak jeść słodycze i nie tyć? Takie pytanie zadaje sobie wiele osób na diecie, bo smak słodki często jest pokusą nie do przeskoczenia. Okazuje się, że zdrowe słodycze są prostsze w przygotowaniu niż mogłoby się wydawać, a w dodatku pysznie smakują. Udowadnia to na instagramie Jessica Meinhard (znana jako Shining_Star_9), a potwierdzeniem jest jej debiutująca książka. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" recenzja "Jak jeść słodycze i nie tyć".

bezy
01.06.2018

Zdrowe słodycze - zrób sobie Dzień Dziecka, kiedy tylko zechcesz!

Słodycze w wersji fit? To nie tylko możliwe, ale i supersmaczne. Siostry Bukowskie są specjalistkami od deserów, które możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Sprawdźcie, jak zrobić domową wersję czekoladek Reese's albo sernik z masłem orzechowym.

Wegańskie ciasto
28.05.2018

Wegańskie słodycze jak z bajki. Pyszne i zdrowsze

Harriet Bo Porterfi specjalnie dla magazynu "To Twój Moment" opowiedziała o swoich wegańskich deserach. "Podaj gościom pięknie ozdobione słodycze, a nie zorientują się, że są wegańskie!” - radzi blogerka.