Majowy numer "Moje Gotowanie" 5/2021 to prawdziwa eksplozja smaku i witamin. Polecamy przepisy na rzodkiewki, majowe obiady, szczaw oraz kwitnące desery. Ciekawe propozycje przygotowali też nasi eksperci kulinarni - w tym numerze szef Robert Sowa, szefowa Beata Śniechowska, Tomek Jakubiak i Cristina Catese. Cały spis treści poniżej.
Moje Gotowanie maj 2021
W dziale KUCHNIA DOMOWA:
Król sezonu - Szczaw dobrodziej Odkrywamy zupełnie nowe oblicze zielonych kwaskowatych liści. Wspaniale odnajdują się nie tylko w zupie, ale też w tarcie, plackach, delikatnym sosie oraz musie
Na dwa kęsy - Słone wypieki idealne na piknik Majową ucztę na świeżym powietrzu uświetnią muffinki, bułeczki, zawijany chleb i focaccia z czekoladą
Dania główne - Zapiekanki z ryżem Wiosną szkoda czasu na długie siedzenie w kuchni! Potrawy z pożywnymi białymi ziarenkami to najlepszy sposób na szybki i pyszny obiad
Po prostu zrób to! Rzodkiewka – zakiś i schrup! Lekko pikantna i wyrazista w smaku czerwona nowalijka będzie wyjątkowo apetyczną ozdobą kanapek i sałatek
Kulinarne odkrycie - Matcha – japoński cud Sproszkowana zielona herbata ma wyjątkową moc: poprawia koncentrację, wyzwala spokój i magicznie zabarwia potrawy
Do smaku - Sos sriracha – ostrość w pigułce Tajemnice tradycyjnego, tajskiego, słodko-pikantnego dodatku
Trzy razy burger - Święto mięsnej kanapki Kto ma słabość do chrupiących bułek z bogatym wnętrzem, ten będzie miał w czym wybierać! Soczysta wołowina plus boczek, kotlet z kurczaka lub krewetki w glazurze otulone domowym pieczywem to raj dla podniebienia
Codziennie w dobrej formie - Jak czytać etykiety Sięganie po półprodukty wcale nie jest takie złe, pod warunkiem, że mają dobry skład. Na co warto zwrócić uwagę, analizując listę komponentów
Sama słodycz - Fiołki kwitną w deserach Różnokolorowe jadalne kwiaty to najpiękniejsza ozdoba majowych ciast i deserów. Bezy, bułeczki, ciasteczka czy tort przybrany bratkami zrobią niesamowite wrażenie!
W dziale W KUCHNI Z MISTRZAMI:
Beata Śniechowska - Młoda pokrzywa – listki mocy Zdrowotny hit maja otulony twarożkiem
Tomek Jakubiak - Pyzy i knedle jemy na okrągło Kulinarne szlagiery w nowej odsłonie
Robert Sowa - Poskromienie ośmiornicy Jak przyrządzić śródziemnomorski przysmak
Cristina Catese - Primavera na talerzu Wiosenne włoskie pyszności: krem z groszku, tiramisu z truskawkami i makaron z warzywami
W dziale DO POCZYTANIA PRZY STOLE:
Świat na talerzu - Nowa Zelandia - Specjały na końcu świata Dymiące źródła i gejzery, soczyście zielone wzgórza, a także typowo miejski klimat fascynującego, wielokulturowego Auckland! Kraj położony na wyspach rozdzielonych Cieśniną Cooka ma do zaoferowania całą feerię słodkości i unikatowych lokalnych smakołyków