Moje Gotowanie grudzień 2017

W grudniowych numerze "Moje Gotowanie" serwujemy Wam świąteczne pyszności na przystawkę, danie główne i deser! W tym wydaniu przeczytacie też o wigilijnych tradycjach i symbolach, a także zobaczycie najpiękniejsze dekoracje na Boże Narodzenie. Zapraszamy na smakowitą lekturę!

W dziale hit grudnia
Śledzie- To nasze ryby narodowe: wędzone, solone, surowe, marynowane. Adwentowy i świąteczny stół bez nich? Nie do wyobrażenia!

W dziale na czasie
Magia wyjątkowego wieczoru. Wigilia to wieczerza, na która wszyscy czekamy przez cały rok. Siła tradycji gromadzi rodzinę wokół stołu pełnego szczególnych potraw.

W dziale styl & smak
Nasz przegląd pięknych świeczników i świeczek, rozświetlających domy w okresie świąt.

W dziale smak z górnej półki
Złoto. Spożywcze oczywiście, choć powstające z 23- lub 24-karatowego stopu. Dekorowane nim potrawy zyskują niezwykle elegancki wygląd, a dzięki niemu – niemal kosmiczne ceny.

W dziale kronika przyjemności
Agnieszka Cegielska. Natura daje siłę. Popularna prezenterka pogody zachwala życie blisko natury, opowiada o swoich z nią związanych zainteresowaniach i nowej książce.

W dziale świąteczne smaki domu
Śniadanie- Chlebek, który krzepi. W okresie adwentu i świąt nie zapominamy o pierwszym posiłku dnia. Proponujemy energetyczne pieczywo pełne ziaren, orzechów, korzeni i suszonych owoców.

Przekąski- Ryby w galarecie. Tradycyjne bożonarodzeniowe przystawki, wyjątkowo podane: karp faszerowany, rolada z ryb morskich, pstrąg z knelkami i warzywami oraz węgorz z krewetkami.

Dodatki i sałatki- Świąteczna kropka nad i. Drobiazgi, które będą dopełnieniem wybornych zup, ryb, mięs, a nawet kompotu z suszu.

Zupy- Na TEN wieczór. Tym razem nasza mistrzyni Agata Wojda poleca barszcz na domowym zakwasie, bulion z karpia, krem z kalafiora z migdałami, kapuśniak z grochem i grzybowa ze śliwką.

Dania główne- Drobiowe wykwintności. Wyborne, podawane od święta pieczone perliczki z kurkami, przepiórki w szampanie, ale także nie mniej wysmakowane: kaczka z cytrusami, ges, indyk oraz potrawka z kury i kurczak z gruszkami i piernikiem

Desery- Korzenna tradycja. Aromatyczne, długo dojrzewające i niebywale dekoracyjne pierniki i pierniczki

Słodkie gwiazdkowe zabawy. Ciasta z makiem, bakaliami, kandyzowanymi owocami i aromatycznymi korzeniami w zabawnych formach: słodkich choinek, gwiazd, rozet a nawet ośnieżonych górskich szczytów

Przepisy z magazynu