Po obfitych posiłkach zdarza wam się czuć ciężko i walczyć z nieprzyjemnymi dolegliwościami? Nie musicie się męczyć ani biec po ratunek do apteki. Najlepszy, najtańszy i w pełni naturalny środek na lepsze trawienie znajdziecie we własnej kuchni. Wbrew pozorom wcale nie chodzi tu o żadne ziołowe herbatki, a cieniutki plasterek pewnego popularnego produktu za kilka zł.

Domowy sposób na niestrawność

Wszyscy wiemy, jak uciążliwe potrafią być objawy niestrawności, dlatego zamiast leczyć, lepiej im zapobiegać. Aby to zrobić, musimy tylko ukroić plaster imbiru i powoli go żuć do zaraz po posiłku. Choć może to początkowo wydawać się dziwne, okazuje się, że ten popularny składnik, który zwykle dorzucamy do herbaty, w mig radzi sobie ze wszystkimi nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu trawiennego. Ten sposób wcale nie jest nowym wymysłem, a starą, sprawdzoną metodą, którą stosowały już nasze babcie.

Możecie go też zetrzeć i przechowywać w pojemniku w lodówce

Na co pomaga żucie imbiru?

Okazuje się, że żucie plasterka imbiru pobudza wydzielanie śliny oraz soków żołądkowych, dzięki czemu przyspiesza trawienie i łagodzi wzdęcia. Jakby tego było mało, ta pikantna przyprawa niweluje zgagę i mdłości oraz ma właściwości przeciwwymiotne. Dzięki naturalnemu podkręcaniu metabolizmu, żucie imbiru wspomaga też odchudzanie. Działanie na układ trawienny to jednak nie wszystko, bo oprócz tego, imbir ma też wiele innych korzyści dla całego organizmu.

Inne właściwości imbiru

  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • łagodzi ból i uporczywe objawy migreny,
  • rozgrzewa organizm,
  • przynosi ulgę przy bólu gardła i kaszlu,
  • działa przeciwzakrzepowo,
  • łagodzi bóle stawów,
  • zmniejsza bóle menstruacyjne. 

Jak stosować imbir? Inne sposoby

Jeśli żucie imbiru was nie przekonuje, możecie też spożywać go w innych formach. Warto zrobić z niego pyszny napar imbirowy lub dodawać po plasterku do zaparzonej herbaty lub kawy. Odrobina startego imbiru fantastycznie wzbogaci też do wszelkiego rodzaju dania, sosy i koktajle.