Choć upieczenie chleba na samych drożdżach nie jest wcale skomplikowane, wiele osób przyzna, że nie ma to jak prawdziwy chleb na zakwasie. Przygotowanie tego niezbędnego składnika niektórym wydaje się na tyle trudne, że nawet nie próbują swoich sił w tym temacie. A przecież zrobienie zakwasu jest banalnie proste - potrzebujecie do tego tylko dwóch składników. Zobaczcie, jak przygotować zakwas do chleba. 

Jak zrobić zakwas na chleb?

Do zrobienia domowego zakwasu będziecie potrzebowali narzędzi w postaci wagi kuchennej, drewnianej szpatułki oraz czystego, litrowego słoika. Do tego oczywiście poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej typu 2000

Przygotowanie:

  1. Wsypcie do słoika mąkę, a następnie letnią wodę. Szpatułką wszystko bardzo dokładnie wymieszajcie tak, by nie pozostały grudki. Przykryjcie słoik lnianą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce.
  2. Na drugi dzień wieczorem wsypcie do słoika 60 g mąki i wlejcie 60 ml wody. Po wymieszaniu ponownie odstawcie w ciepłe miejsce.
  3. Kolejnego dnia rano wymieszajcie zakwas w słoiku, a wieczorem ponownie dodajcie tyle samo mąki i wody, co dzień wcześniej.
  4. Czwartego dnia zakwas powinien już wydzielać typowy dla siebie zapach. Wymieszajcie, a wieczorem jeszcze raz “dokarmcie” zakwas wodą i mąką, w dokładnie takich proporcjach jak codziennie.
  5. Ostatniego, piątego dnia zakwas jest już gotowy i możecie od razu użyć go do zrobienia chleba. Jeśli chcecie zostawić sobie zapas zakwasu, po prostu dodawajcie do niego po 60 g mąki i 60 ml wody co 4 dni.