Pomidory, które obecnie możecie znaleźć na lokalnych bazarach czy targach to jedne z najlepszych na przetwory, Są także niezrównane na kanapkę czy do sałatki, ale zdecydowany prym wiodą te w przetworach. Jakie są wasze ulubione? Ja zdecydowanie przepadam za delikatnymi przecierami, które potem lądują do makaronu czy lazanii. Ostatnio okryłam nowość, która mnie wprost oczarowała. Są to pieczone i nadziewane pomidory na zimę. Dodacie je do obiadu czy ulubionego sosu. Sprawdźcie, jak je zrobić krok po kroku.

Jakie pomidory wybrać do pieczenia i nadziewania?

Mnogość pomidorów, które pojawiają się na lokalnych targowiskach jest niezrównana. Zapach niesie się przez cały bazar, gdy tylko przestąpi się próg wybranego miejsca z warzywami. Myśleliście o tym, aby kupić te do pieczenia? Nie wiecie, na jakie się zdecydować? Podpowiem wam z własnego doświadczenia, gdyż zawsze mi się sprawdzają i są rewelacyjne:

  • pomidory malinowe klasyczne - są bardzo smaczne i po upieczeniu karmelizują się tworząc słodką skorupkę,
  • bawole serca - to mięsiste i bardzo smaczne pomidory, które możecie nadziewać,
  • pomidory podłużne san marzano - to jedne z najlepszych pomidorów na przetwory - będą soczyste i mięsiste po upieczeniu,
  • pomidorki koktajlowe - pieczone z dodatkiem sera feta czy halloumi nie mają sobie równych - pozostawcie je na gałązce.

Upieczesz je w tych świetnych formach:

Przepis na faszerowane i pieczone pomidory na zimę

Nie zapomnijcie przygotować rękaw do pieczenia oraz blachy, w której zapieczecie pomidory.

Składniki:

  •     2 kilogramy pomidorów np. malinowych
  •     pół szklanki oliwy z oliwek
  •     5-6 ząbków czosnku
  •     1 pęczek koperku
  •     1 łyżeczka tymianku
  •     sól

Przygotowanie:

Pomidory dokładnie wyszorujcie i nakłujcie. Następnie przygotujcie pastę z soli, ząbków czosnku, tymianku i posiekanego koperku. Natrzyjcie pomidory przygotowaną mieszanką bardzo dokładnie. Przełóżcie do folii do pieczenia i umieśćcie ją w blasze do pieczenia. Zamknijcie ją szczelnie i nakłujcie widelcem lub patyczkiem.

Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. Po upieczeniu przełóżcie do słoików wraz z całą zawartością wypływającego soku. Zawekujcie przez 10 minut w garnku z wodą. Po wyciągnięciu przełóżcie na blat do góry dnem. Idealnie smakują z kotletami schabowymi czy mielonymi.