Pizza zazwyczaj kojarzy się z szybkim i niezbyt zdrowym jedzeniem, a do tego kalorycznym, ze względu na znaczącą ilość sera. I tak rzeczywiście może być, jeśli kupujemy gotową. Warto pokusić się o przygotowanie jej w domu, bo wtedy mamy realny wpływ na składniki. Spód nie musi być z mąki pszennej, żeby dobrze smakował. Tutaj nie potrzeba nawet drożdży. Polecamy blat ze startej cukinii, połączonej z mozzarellą i kilkoma innymi składnikami. Pizzę z cukinii można zrobić ze swoimi ulubionym dodatkami, np. z papryczką chili, świeżą papryką, różyczkami brokuła, kukurydzą, fasolą czerwoną, fasolką szparagową, kawałkami kurczaka. Kompozycji smakowych może być naprawdę wiele.
Składniki na pizzę z cukinii
- 300g cukinii
- 1 kulka sera mozzarelli
- 2 jajka
- łyżka babki jajowatej
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- sera cheddar do posypania wierzchu
- kilka czarnych lub zielonych oliwek – ilość według uznania
- 4-5 małych pieczarek
- kilka plasterków ulubionej szynki lub salami – można pominąć
- 80 g passaty
- 2 szczypty bazylii
- kilka pomidorów koktajlowych
- rukola do posypania
- ok. 60 ml oliwy z oliwek
Jak zrobić pizzę z cukinii?
- Cukinię myjemy i osuszamy, a następnie ścieramy na tarce. Można ją wcześniej obrać, ale jak jest świeża i młoda równie dobrze będzie smakowała ze skórką. Przekładamy ją na sitko i kładziemy na misce, żeby sok z niej ściekał na bieżąco. Solimy ją i odstawiamy na kilka minut. Potem dokładnie odciskamy ją z soku, warto pougniatać ją dłońmi.
- Na tarce ścieramy również mozzarellę i cheddar. Oczyszczamy pieczarki, małe i świeże są bardzo jędrne, nie trzeba obierać ich ze skórki. Kroimy je na dowolne mniejsze kawałki.
- Startą cukinię przekładamy do miski. Wbijamy do niej jajka, dodajemy czosnek, babkę jajowatą, pieprz do smaku, a także startą kulkę mozzarelli. Mieszamy do połączenia składników, masę odstawiamy jeszcze na kilka minut. W razie potrzeby odlewamy płyn, jeśli powstanie.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy na nim masę cukiniową. Formujemy ją w kształt koła, ale można też zrobić prostokąt. Sprawę nam ułatwi, jeśli skorzystamy ze specjalnej blaszki do pieczenia pizzy. Wyrównujemy silikonową szpatułką lub po prostu łyżką. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut w trybie grzania góra-dół. Następnie na ostatnie 5 minut ustawiamy termoobieg.
- Gotowy spód wyjmujemy z piekarnika i smarujemy go passatą wymieszaną z bazylią (dodatkowo można dosypać szczyptę słodkiej papryki, pieprzu, soli i czosnku). Potem układamy wędlinę, oliwki – można je wcześniej pokroić, a jeśli są małe, można zostawić je w całości. Dokładamy też pieczarki – jeśli ktoś nie przepada za surowymi grzybami, to żaden problem, można je obsmażyć. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i układamy na wierzchu pizzy z cukinią. Na koniec całość posypujemy serem cheddar.
- Pizzę z dodatki wkładamy jeszcze na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza, w trybie grzania góra-dół. Jeśli zacznie się spiekać zbyt szybko, to zmniejszmy temperaturę lub skróćmy czas pieczenia do 7 minut.
- Gotową pizzę keto z cukinii polewamy dobrej jakości oliwą, najlepiej z pierwszego tłoczenia. Posypujemy też rukolą – trzeba sprawdzić, czy kupiliśmy już umytą, bo nie zawsze taka jest. Jeśli wymaga przepłukania to zróbmy to wcześniej, żeby zdążyła się wysuszyć. Można pomóc sobie ręcznikiem papierowym, a najlepszy efekt uzyskamy w wirówce do sałaty.
Podajemy makroskładniki pizzy z cukinią
Makroskładniki – cała pizza:
- Kalorie: 1510 kcal
- Białko: 73 g
- Tłuszcz: 119 g
- Węglowodany całkowite: 45 g
- Błonnik: 14 g
- Węglowodany netto: 31 g
Makroskładniki jednej porcji (1/2 potrawy):
- Kalorie: 755 kcal
- Białko: 36.5 g
- Tłuszcz: 59.5 g
- Węglowodany całkowite: 22.5 g
- Błonnik: 7 g
- Węglowodany netto: 15.5 g
















