Mało kto słyszał o herbacie yaupon. Napój ten stosowany był dawniej przez rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Używano go głównie podczas rytuałów, w celu oczyszczenia duszy oraz ciała. Obecnie stanowi świetną alternatywę dla kawy. Poza tym, okazuje się, że jest również wyjątkowo zdrowy.

Herbata yaupon – właściwości

Ostrokrzew yaupon rośnie przeważnie w południowo-wschodniej części Stanów Zjednoczonych. Z jego liści często przygotowuje się pyszną herbatę, która dostarcza nam sporą dawkę kofeiny. Stanowi ona również cenne źródło polifenoli. Warto zaznaczyć, że składniki te wykazują działanie przeciwnowotworowe. Ponadto zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób układu krwionośnego. Obecna w napoju teobromina wspomaga nie tylko pamięć, ale również i koncentrację. Picie herbaty yaupon ma jeszcze jedną ważną zaletę – zapobiega niestrawnościom. W związku z tym stanowi świetną propozycję dla wszystkich osób zmagających się z problemami układu trawiennego.

Herbata yaupon – jak ją zaparzyć?

Wykonanie herbaty yaupon jest wyjątkowo proste. Do przygotowania tego rewelacyjnego napoju potrzebujemy tylko:
•    liście yaupon
•    500 ml wody
Na początku piekarnik rozgrzejcie do 150°C. Liście ostrokrzewu dobrze umyjcie oraz osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie ułóżcie je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Całość wstawcie do piekarnika na ok. 10 minut. Gdy zauważycie, że nabierają brązowego koloru, wyjmijcie je. Potem lekko rozgniećcie je w moździerzu.

W międzyczasie do małego garnka wlejcie wodę. Podgrzewajcie ją, aż zacznie się gotować. Następnie zalejcie nią liście, przykryjcie i odstawcie na ok. 5 minut. 

Gotowa herbata yaupon odznacza się jasnozieloną barwą i delikatnym aromatem. Jeśli chcecie, możecie dosłodzić ją niewielką ilością miodu lub cukru. Warto przygotować ją z rana zamiast kawy. Jednak równie dobrze możemy sięgnąć po nią po południu.