Jesteście fanami kotletów schabowych? Koniecznie przetestujcie ten przepis. Przygotowanie jest banalnie proste, a lista zakupów krótka, za to efekt zachwyca już od pierwszego kęsa. Sprawdźcie, jak zrobić złociste schabowe bez grama bułki tartej, za to z pewnym znanym i lubianym składnikiem.
Jak zrobić schabowe inaczej?
Jeśli zabrakło wam bułki tartej lub po prostu znudziła wam się klasyczna panierka, przetestujcie usmażyć schabowe w cieście piwnym. Choć ten przepis nie jest tak popularny, jak klasyczna panierka na bazie jajka i bułki, to wychodzi równie smaczna, a do tego fantastycznie chrupiąca i złocista. Aby wyczarować masę do panierowania kotletów potrzebne będzie tylko 3 składniki, czyli wspomniane piwo, jajko i mąka. Można użyć zarówno jasnego, jak i ciemnego piwa, ważne, aby nie było ono wygazowane, gdyż to właśnie gaz sprawia, że cisto jest tak lekkie i chrupiące. Zobaczcie, jak zrobić tę pyszność krok po kroku.
Przepis na schabowe w cieście piwnym
Składniki:
- 5 plastrów schabu wieprzowego,
- 2 szklanki tłustego mleka,
- 1 szklanka piwa (może być bezalkoholowy),
- 2 jajka,
- 300 g mąki pszennej,
- 3 łyżki koperku,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
1. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem, a następnie zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
2. Zamarynowany schab odciskamy lekko ręcznikiem papierowym i przyprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem.
3. W głębokim talerzu mieszamy jajko z piwem. Następnie dosypujemy do masy mąkę, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Mieszamy wszystko na gładkie, dość gęste ciasto.
4. Przyprawione plastry schabu obtaczamy w przygotowanym cieście i smażymy kotlety na rozgrzanym tłuszczu.