Jesteście fanami kotletów schabowych? Koniecznie przetestujcie ten przepis. Przygotowanie jest banalnie proste, a lista zakupów krótka, za to efekt zachwyca już od pierwszego kęsa. Sprawdźcie, jak zrobić złociste schabowe bez grama bułki tartej, za to z pewnym znanym i lubianym składnikiem. 

Jak zrobić schabowe inaczej?

Jeśli zabrakło wam bułki tartej lub po prostu znudziła wam się klasyczna panierka, przetestujcie usmażyć schabowe w cieście piwnym. Choć ten przepis nie jest tak popularny, jak klasyczna panierka na bazie jajka i bułki, to wychodzi równie smaczna, a do tego fantastycznie chrupiąca i złocista. Aby wyczarować masę do panierowania kotletów potrzebne będzie tylko 3 składniki, czyli wspomniane piwo, jajko i mąka. Można użyć zarówno jasnego, jak i ciemnego piwa, ważne, aby nie było ono wygazowane, gdyż to właśnie gaz sprawia, że cisto jest tak lekkie i chrupiące. Zobaczcie, jak zrobić tę pyszność krok po kroku.

Przepis na schabowe w cieście piwnym

Składniki:

  • 5 plastrów schabu wieprzowego,
  • 2 szklanki tłustego mleka,
  • 1 szklanka piwa (może być bezalkoholowy),
  • 2 jajka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

1. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem, a następnie zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. 
2. Zamarynowany schab odciskamy lekko ręcznikiem papierowym i przyprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. 
3. W głębokim talerzu mieszamy jajko z piwem. Następnie dosypujemy do masy mąkę, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Mieszamy wszystko na gładkie, dość gęste ciasto. 
4. Przyprawione plastry schabu obtaczamy w przygotowanym cieście i smażymy kotlety na rozgrzanym tłuszczu.