Kwiaty czarnego bzu wyróżniają się białą barwą oraz głębokim aromatem. Okazuje się, że są one również bardzo zdrowe. W związku z tym warto je nazbierać i przygotować na ich bazie napar. Herbata z kwiatów czarnego bzu skutecznie ochroni was przed zarazkami, a także wzmocni nasz organizm.

Herbata z kwiatów czarnego bzu – właściwości 

Kwiaty bzu czarnego kwitną pod koniec maja lub na początku czerwca. Podziwia się je najczęściej za piękny zapach oraz wygląd. Ponadto stanowią one skarbnicę soli mineralnych, które wspierają funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Znajdziecie w nich również spowalniające procesy starzenia polifenole, a także kwasy organiczne. Herbatka z kwiatów czarnego bzu wykazuje działanie rozgrzewające, wykrztuśne, oczyszczające oraz przeciwgorączkowe. Zalecana jest przy wszelkich infekcjach dróg oddechowych. 

Herbata z kwiatów czarnego bzu – jak ją zrobić?

Kwiaty czarnego bzu najlepiej zbierać w słoneczny, suchy dzień. Polecamy wybrać się po nie z samego rana. Krzew powinien znajdować się w naturalnych stanowiskach, z dala od ulicy. Kwiaty należy wysuszyć w przewiewnym oraz ciepłym miejscu. Niektórzy wykorzystują w tym celu nawet specjalne suszarki. Nastawiają je wtedy na ok. 30°C. 

Do przygotowania herbaty z czarnego bzu potrzebujecie tylko dwóch składników takich jak:

  • suszone kwiaty czarnego bzu,
  • woda.

Dwie łyżeczki wysuszonych kwiatów wsypcie do dzbanka. Zalejcie je 500 ml wrzątku. Przykryjcie naczynie i odstawcie je na ok. 10 minut. Na końcu przecedźcie napój. Gotową herbatkę możecie dodatkowo posłodzić miodem lub syropem z agawy. Niektórzy wzbogacają ją również o sok z cytryny.

Kwiaty czarnego bzu – co jeszcze można z nich zrobić?

Herbata z kwiatów czarnego bzu to tylko jeden pomysł na wykorzystanie tej cennej rośliny. Niektórzy przygotowują na jej bazie również pyszny syrop. Stanowi on skuteczne remedium na przeziębienie. Ponadto świetnie smakuje. Jeśli połączycie go z gazowaną wodą oraz kostkami lodu, uzyskacie fantastyczny, orzeźwiający napój. 

Oprócz tego kwiaty czarnego bzu niekiedy zanurza się w cieście naleśnikowym, a następnie smaży na oleju. Jest to fantastyczny pomysł na lekki deser. Warto posypać go dodatkowo cukrem pudrem lub polać miodem wielokwiatowym. Te piękne kwiaty sprawdzą się także jako dekoracja tortów bądź innych deserów. Ponadto stanowią składnik wyśmienitych nalewek oraz wina.