W przypadku pieczonego kurczaka dobra marynata to połowa sukcesu. Nie tylko przyprawy wpływają na finalny smak i konsystencję mięsa - ważny jest jeszcze jeden składnik, który nada soczystości i miękkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze pieczone udka z kurczaka.
Jak zrobić soczystego kurczaka w piekarniku?
Na pewno słyszeliście już o marynowaniu mięsa w mleku, które sprawia, że jest ono bardziej kruche po przygotowaniu. Jeszcze lepiej sprawdza się maślanka, która zmiękcza mięso - pieczony kurczak w marynacie z maślanki obłędnie pachnie, a do tego jest niezwykle miękki i pełen smaku.
Przepis na udka z kurczaka marynowane w maślance
Do przygotowania kurczaka w tej marynacie będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki maślanki
- 4 ząbki czosnku
- pieprz biały mielony
- słodka papryka
- ostra papryka
- sól
Przygotowanie:
- Umyjcie i oczyśćcie udka z kurczaka.
- Do miski wlejcie maślankę, dodajcie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy. Kurczak ma wyjść dość pikantny, jednak uważajcie z ilością ostrej papryki, jeśli nie przepadacie za bardzo ostrymi potrawami. Wymieszajcie.
- Włóżcie udka z kurczaka do miski z marynatą i obtoczcie. Innym sposobem jest przelanie marynaty do dużego worka strunowego i włożenie do niego mięsa. Następnie worek należy zamknąć i potrząsnąć nim tak, by marynata idealnie pokryła całego kurczaka.
- Zamarynowane mięso włóżcie do lodówki na 4 godziny lub na całą noc.
- Po tym czasie wyjmijcie udka i wlejcie do nich olej. Wymieszajcie.
- Przełóżcie mięso do naczynia żaroodpornego i włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie od 45 minut do godziny.
- W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewajcie mięso marynatą.
I gotowe! Po upieczeniu udka będą maksymalnie soczyste i mięciutkie. Będą genialnie pasować do puree z ziemniaków i wybranej przez was surówki. Smacznego!