W przypadku pieczonego kurczaka dobra marynata to połowa sukcesu. Nie tylko przyprawy wpływają na finalny smak i konsystencję mięsa - ważny jest jeszcze jeden składnik, który nada soczystości i miękkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze pieczone udka z kurczaka. 

Jak zrobić soczystego kurczaka w piekarniku?

Na pewno słyszeliście już o marynowaniu mięsa w mleku, które sprawia, że jest ono bardziej kruche po przygotowaniu. Jeszcze lepiej sprawdza się maślanka, która zmiękcza mięso - pieczony kurczak w marynacie z maślanki obłędnie pachnie, a do tego jest niezwykle miękki i pełen smaku.

Przepis na udka z kurczaka marynowane w maślance

Do przygotowania kurczaka w tej marynacie będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki maślanki
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz biały mielony
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • sól

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i oczyśćcie udka z kurczaka. 
  2. Do miski wlejcie maślankę, dodajcie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy. Kurczak ma wyjść dość pikantny, jednak uważajcie z ilością ostrej papryki, jeśli nie przepadacie za bardzo ostrymi potrawami. Wymieszajcie.
  3. Włóżcie udka z kurczaka do miski z marynatą i obtoczcie. Innym sposobem jest przelanie marynaty do dużego worka strunowego i włożenie do niego mięsa. Następnie worek należy zamknąć i potrząsnąć nim tak, by marynata idealnie pokryła całego kurczaka.
  4. Zamarynowane mięso włóżcie do lodówki na 4 godziny lub na całą noc
  5. Po tym czasie wyjmijcie udka i wlejcie do nich olej. Wymieszajcie.
  6. Przełóżcie mięso do naczynia żaroodpornego i włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie od 45 minut do godziny.
  7. W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewajcie mięso marynatą. 

I gotowe! Po upieczeniu udka będą maksymalnie soczyste i mięciutkie. Będą genialnie pasować do puree z ziemniaków i wybranej przez was surówki. Smacznego!