Choć sezon na orzechy włoskie już się skończył, wciąż można je kupić w całości w sklepach i na targowiskach. Są pyszne, choć trzeba przyznać, że rozłupanie orzecha włoskiego nie należy do najprostszych czynności. Nie jest to problem, gdy chcecie zjeść kilka orzechów w ramach przekąski. Jeżeli jednak potrzebujecie większej ilości do ciasta lub innych pyszności, wówczas obieranie orzechów staje się mozolne i zwyczajnie męczące - w końcu trzeba użyć siły, by rozłupać twardą skorupkę. Na szczęście istnieje sposób na poradzenie sobie z tym. 

Prosty trik na obranie orzechów włoskich

Pomocny w przypadku orzechów okaże się zwykły wrzątek. Zagotujcie w garnku wodę, a następnie wrzućcie do niej orzechy i odstawcie na pół godziny (bez gotowania). Po tym czasie łupiny zmiękną na tyle, że za pomocą małego nożyka będziecie w stanie je otworzyć i wydobyć orzechy ze środka. Prawda, że proste? Ten trik przyda się zawsze wtedy, gdy będziecie mieli dużo orzechów do obrania. 

Orzechy włoskie na włosy

Mało kto wie, że z orzechów włoskich można zrobić skuteczny napar do włosów i skóry głowy. Orzechy w łupinach należy zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie trzeba wszystko ostudzić, a następnie przelać wodę do butelki. Tak przygotowany napar można wykorzystać jako płukankę do brązowych i rudych włosów, by podkreślić i odświeżyć ich kolor. Przyda się też do skóry głowy - napar z orzechów włoskich należy delikatnie wylać na głowę i wykonać kilkuminutowy masaż. Taki zabieg pobudzi cebulki włosów do wzrostu, dzięki czemu będą one mocniejsze.