Sezon na truskawki rozkręca się na dobre, a te pyszne owoce z dnia na dzień stają się coraz tańsze. Kupujemy je więc kilogramami, a po przyniesieniu do domu myjemy, obrywamy szypułki i zajadamy ze smakiem. Okazuje się jednak, że wcale nie musimy odrywać zielonych części, a nawet nie powinniśmy tego robić. Zobaczcie, jakie właściwości mają szypułki truskawek, a już nigdy ich nie zmarnujecie.
Dlaczego powinno się jeść truskawki z szypułkami?
Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, czy szypułki z truskawek są jadalne, to mamy dla was dobrą informację. Jak najbardziej! Te malutkie listki są w pełni jadalne, a nawet bardzo zdrowe. Choć mało kto o tym wie, te niepozorne zielone części truskawki zawierają witaminę C oraz te z grupy B, a do tego wapń, żelazo oraz cenny chlorofil. Tak bogaty skład przynosi mnóstwo korzyści całemu organizmowi:
- wzmacniają odporność,
- działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie,
- oczyszczają organizm z toksyn,
- spowalniają procesy starzenia się,
- regulują poziom cukru we krwi,
- poprawiają stan cery.
Szypułki truskawek - z czym to się je?
Aby skorzystać ze wszystkich powyższych właściwości, wystarczy po prostu zjadać truskawki w całości, jednak wcześniej musimy je bardzo dokładnie umyć, jednak nie da się ukryć, że ich smak nie jest zachwycający. Lepiej więc dodać je do koktajlu lub lemoniady, a wtedy cenne wartości wciąż pozostaną w szklance, a smak nie zdominuje napoju.
Aby zrobić cenny dla zdrowia i urody napój, wystarczy zblendować całe truskawki z bananem, mlekiem, odrobiną soku z cytryny oraz świeżą miętą. Wszystko razem miksujemy na gładki napój i gotowe. Ten prosty trik pojawił się na TikTokowym profilu użytkowniczki @ro_slinka_cieknie.
@ro_slinka_cieknie #PepsiApplePieChallenge #wege #koktajle #koktajl #truskawki #truskawkilatem #letnieprzepisy #weganizm #dc ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz
Co zrobić z szypułkami truskawek?
Warto też wiedzieć, że umyte szypułki można zamrozić i wykorzystywać później poza sezonem. Dzięki temu będziemy mogli czerpać ich korzyści przez cały rok, nawet zimą. W chłodniejsze dni, zamiast do lemoniady, przydadzą się też do ziołowych naparów i herbatek. Wystarczy tylko wrzucać po jednej szypułce do świeżo zaparzonego czaju i odstawić na kilka minut, aby listki puściły swój smak.