Mięso, włoszczyzna i sól to trochę za mało, by przyrządzić aromatyczny rosół. W tej zupie liczą się przyprawy i zioła. Jednym z ważniejszych ziół jest bez wątpienia czosnek. Jego intensywny smak i zapach wzmocnią i podkręcą aromat rosołu. Zobaczcie, kiedy i jak wrzucić je do tej zupy.
W jakiej formie dodać czosnek do rosołu?
Rosół z czosnkiem ma wyrazisty smak i ładny kolor, a do tego jest zdrowszy od tego zawierającego jedynie pora lub cebulę. Aby jednak wykorzystać całe spektrum jego właściwości, powinniście obrać go z łupin, a co więcej posiekać. Dodanie całych ząbków, obranych czy też nie, daje mizerny efekt. Dlatego, zanim czosnek wyląduje w zupie, obierzcie go i pokrójcie na cienkie plasterki. Takie rozdrobnienie w zupełności wystarczy, by uwolnił swój aromat i smak. Przeciskanie czosnku przez praskę nie jest konieczne, a dodatkowo zaśmieca klarowny rosół.
Kiedy powinno się dodawać czosnek do rosołu?
Czosnek świetnie zastępuje w rosole pora i cebulę, może również być używany razem z nimi. Jeżeli nie stosujecie innych warzyw o intensywnym zapachu, to czosnek powinien zostać dodany do rosołu zaraz po ugotowaniu mięsa, razem z marchewką, pietruszką i selerem. Podkreśli on wówczas smak zupy, jednak nie zaostrzy go spektakularnie.
Jeśli zależy wam natomiast na bardzo intensywnym i wyrazistym aromacie, wówczas musicie użyć całej włoszczyzny, z porem włącznie, a czosnek wrzucić dopiero kilkanaście minut przed końcem gotowania.
Jakie zioła dodaje się do rosołu?
Klasycznymi ziołami dodawanymi do rosołu są: natka pietruszki i lubczyk. O tym ostatnim mówi się, że pachnie tak dobrze jak rosół, a zupa z jego udziałem nie wymaga dodatku maggii. Ziele angielskie i listek laurowy to również obowiązkowy zestaw ziół, tym razem suszonych.
Do rosołu warto również dodać nieco przypraw. Obok soli i pieprzu, mogą to być goździki, imbir i chili. Wszystkie one znacząco wpływają na smak zupy i sprawiają, że jest ona wyjątkowa, a do tego cudownie rozgrzewająca.