Każdy, kto często gotuje ryż z pewnością wie, że należy go najpierw wypłukać. Zwykle robimy to nad zlewem, aby od razu wylać tam mętną wodę spod ziarenek. Okazuje się jednak, że to ogromny błąd, bo ten płyn ma sporo cennych właściwości. Zobaczcie, do czego można go stosować, a będziecie zachwyceni.

Woda ryżowa - jak stosować?

Mało kto wie, że woda z płukania ryżu ma mnóstwo minerałów, takich jak żelazo, krzem, fosfor i magnez. Tak bogaty skład sprawia, że jest ona cennym wielozadaniowym płynem. Najlepszą jej funkcją jest jednak zastosowanie do sprzątania. Okazuje się bowiem, że ten darmowy "odpad" z powodzeniem zastępuje drogie detergenty do kuchni i łazienek. Wszystko dlatego, że osad, który zbiera się na dnie naczynia z wodą ryżową, ma naturalne działanie ścierające, więc doskonale sprawdza się do czyszczenia rdzy i osadu z kamienia. Z łatwością wyczyścimy nią więc zapyziały zlew lub czajnik, a także pokrytą osadem kabinę prysznicową. Należy jednak pamiętać, że woda ryżowa ma kwaśne pH, dlatego nie należy czyścić nią powierzchni, które mogą reagować z kwasami, takich jak kamień czy drewno.

Co ważne, najlepsze właściwości czyszczące ma woda po ryżu białym, a płyn pozostały z płukania ryżu brązowego lub basmati nie będzie już aż tak skuteczny. Warto też zapamiętać, że taką wodę możemy przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Wystarczy ją wystudzić i przelać do butelki lub słoika.

Co zrobić z wodą po płukaniu ryżu? Inne pomysły

Gdy wyczyścicie już cały dom na błysk i wciąż pozostanie wam trochę wody ryżowej, możecie ją wykorzystać jeszcze na 2 sposoby. Tym cennym płynem warto też podlewać rośliny doniczkowe. Dzięki niej będą dobrze odżywione, więc odwdzięczą się szybszym wzrostem.

Kolejne zastosowanie ryżowego płynu spodoba się z kolei tym, którzy marzą o zdrowych i pięknych czuprynach. Okazuje się bowiem, że woda ryżowa znana jest jako genialna płukanka do włosów, która wygładza, nabłyszcza i przyspiesza porost. Wystarczy wetrzeć ją w skórę głowy i na długości włosów, po czym zostawić na 5 minut i spłukać.