Został wam kotlet schabowy z wczoraj? Zanim włożycie talerz do mikrofalówki, lepiej sprawdźcie, czy to na pewno dobry pomysł. Jeśli chcecie, by wasz kotlet był przyjemnie chrupiący, wykorzystajcie jeden sprawdzony sposób. 

Jak odgrzać kotlety schabowe w piekarniku?

Najlepszym sposobem na podgrzanie kotletów schabowych jest wykorzystanie w tym celu piekarnika. Wystarczy, że położycie kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryjecie je folią aluminiową i wstawicie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach będą gotowe - ciepłe i chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie w środku. 
Tak podgrzane kotlety smakują dokładnie tak, jak świeże. Możecie więc bez obaw usmażyć więcej schabowych - w ten sposób będziecie mieć obiad na dwa dni. 

Jak inaczej odgrzać kotlety schabowe?

Innym sposobem na odgrzanie kotletów schabowych jest podsmażenie ich na patelni. Nie musicie w ogóle używać oleju lub tylko odrobinę - najlepiej rozprowadzić go po powierzchni patelni pędzelkiem. W końcu usmażone kotlety są już wystarczająco tłuste.
Połóżcie schabowe na gorącej patelni i podgrzewajcie na małym ogniu, po 5 minut z każdej strony. Ta metoda nie jest niestety tak niezawodna, jak użycie piekarnika. Kotlety schabowe podgrzewane na patelni nie będą aż tak chrupiące, a ich panierka może odpaść.
Można też wstawić kotlety schabowe do mikrofalówki, ale stanowczo odradzamy ten sposób. Wyjdą gumowate, twarde i stracą cały swój smak, a strzelający z nich tłuszcz zabrudzi całą kuchenkę mikrofalową.