Tort to specyficzny wypiek, który przeżywa prawdziwy renesans. Dawniej domowe torty raczej nie zachwycały wyglądem czy smakiem z prostej przyczyny - możliwości były bardzo ograniczone ze względu na małą dostępność składników. Dziś natomiast wybór jest ogromny i torty wróciły do łask. Niektórzy inwestują w specjalny sprzęt i robią przepiękne torty jak z cukierni w domowym zaciszu - nie jest to bardzo trudne, choć wymaga wprawy. 

Aby tort wyglądał przepięknie i można go było udekorować polewą czy figurkami z masy cukrowej, koniecznie należy obłożyć go specjalną masą. Ten tynk do tortu zrobicie z zaledwie dwóch składników. 

Jak tynkować tort?

Przed tynkowaniem biszkopt na tort musi zostać idealnie pokrojony. Placki umieszcza się w rancie do tortów i przekłada wybranym kremem, a później odkłada do lodówki. Tort musi być dobrze schłodzony przed tynkowaniem!

Gdy wasz krem (przepis znajdziecie poniżej) będzie gotowy, nakładamy go cienką warstwą na wierzch i brzegi tortu. W kremie znajdą się okruszki z biszkoptu, ale nie musicie się tym przejmować. Odłóżcie ciasto do lodówki na 15-20 minut, a po tym czasie nałóżcie kolejną, już grubszą warstwę tynku. Za pomocą szpatułki należy wygładzić boki oraz wierzch tortu. 

Przepis na tynk do tortu z 2 składników

Składniki:

  • 2 kostki masła (400 g)
  • 350 g słodzonego mleka skondensowanego 

Przygotowanie:

Wyjmijcie wcześniej masło z lodówki, by było miękkie. Włóżcie je do miski i ubijcie za pomocą miksera, na najwyższych obrotach. Należy ubijać masło tak długo, aż jego kolor będzie niemal biały. W trakcie zbierajcie masło z boków miski, by wszystko idealnie się ubiło.

Następnie zmniejszcie obroty i powoli wlewajcie mleko skondensowane. Podobnie jak masło, powinno mieć temperaturę pokojową. 

Teraz najważniejsze, czyli odpowietrzanie kremu. Polega to na tym, że należy miksować krem cierpliwie przez kilkanaście minut, na najniższych obrotach miksera. 

I gotowe! Tak przygotowany tynk możecie z powodzeniem zamrozić i wykorzystać go później. Wystarczy po rozmrożeniu jeszcze raz zmiksować go na wysokich obrotach miksera i ponownie odpowietrzyć. 

Źródło: @slodkitemat/Instagram