Takie małe, a takie cenne, że trudno zliczyć ich wszystkie korzyści. Jedzcie te drobinki regularnie, a szybko zobaczycie efekty w lustrze. Zanim jednak po nie sięgniecie, najpierw sprawdźcie odpowiednią dzienną porcję. To właśnie od niej zależy to, jak ten produkt na was zadziała. 

Słodki skarb dla organizmu

Latem wszyscy wyruszamy na jagody, ale warto zwrócić też uwagę na ich równie pyszne i cenne kuzynki, czyli borówki amerykańskie. Choć nie każdy o tym wie, w każdej tej fioletowej kuleczce kryje się całe mnóstwo wartościowych substancji odżywczych, wśród których wymienić można witaminy A, C, K, E oraz minerały, takie jak magnez, potas, sód, cynk i żelazo. Dodatkowo te owoce są też bogactwem cennych antyoksydantów oraz kwasu foliowego i niacyny. Dzięki wszystkim tym składnikom, borówki przynoszą ogrom korzyści całemu organizmowi.

Borówki amerykańskie - właściwości

Co daje jedzenie borówek? Już niewielka ilość tych pyszności wspomoże samopoczucie, urodę i doda witalności:

  • poprawiają pamięć,
  • dbają o prawidłową pracę wątroby,
  • wspierają wzrok,
  • pomagają regulować wypróżnianie,
  • spowalniają procesy starzenia się organizmu,
  • wzmacniają włosy,
  • poprawiają stan cery.

Ile można zjeść borówek dziennie?

Powyższe właściwości to świetna motywacja do spożywania borówek, ale warto zachować w tym umiar, gdyż w zbyt dużych ilościach mogą one niektórym przynieść więcej szkody, niż pożytku. Okazuje się, że przez dużą zawartość błonnika nadmiar borówek może spowodować problemy trawienne i utrudniać wchłanianie składników odżywczych przez jelita. Szczególnie narażone na takie działanie są osoby chorujące na wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz chorobę Crohna. 

Aby więc wspomóc organizm i nie narazić się na skutki uboczne, najlepiej jeść ok. 150 g tych owoców dziennie. Pamiętajcie też o tym, że ilość jedzonych borówek może zależeć również od takich czynników jak waga i wiek.