Któż nie chciałby żyć długo i w dobrej kondycji? Zbilansowany jadłospis, codzienna aktywność fizyczna i ograniczanie stresu – to wszystko przyczynia się do utrzymania sprawności, jak również realnie przedłuża życie. Jeżeli dołożycie do tego spożywanie produktu, który jest swoistym pokarmem długowieczności, to powinniście cieszyć się zdrowiem, nawet w okolicach 100-tki. 

Jak jogurt naturalny wpływa na długość życia? 

Nie od dziś wiadomo, że zdrowie zaczyna się od jelit. Wykazał to wiele lat temu rosyjski uczony Ilja Miecznikow, który przyczyn starzenia i przedwczesnej śmierci upatrywał w źle funkcjonujących jelitach. 

Badania prowadzone przez niego wśród bułgarskich stulatków potwierdziły, że regularne i duże spożycie mleka poddanego fermentacji jest wspólnym mianownikiem wszystkich długożyjących badanych. Bakterie kwasu mlekowego zawarte w przetworach mlecznych budowały jelitową florę bakteryjną i opóźniały procesy starzenia tych ludzi. 

Oprócz jogurtu naturalnego, który jest swoistym kluczem do wieczności, naukowiec zwrócił uwagę również na inne produkty zawierające naturalne probiotyki, takie jak kefir oraz kiszonki. Zawarte w nich laktobakterie wywierają pozytywny wpływ kondycję organizmu i odporność, jak również zwiększają szansę na dożycie późnego wieku w dobrej kondycji. 

Jak jogurt naturalny wpływa na organizm? 

Jedząc codziennie jogurt naturalny, uszczelniacie barierę jelitową i zabezpieczacie organizm przed przenikaniem bakterii patogennych z układu pokarmowego. Rezultatem jest nie tylko doskonałe trawienie i zwiększenie przyswajalności cennych składników mineralnych, ale również zminimalizowanie reakcji zapalnych oraz alergicznych, podniesienie odporności i eliminacja wielu groźnych dla życia chorób

Jogurt naturalny to nie jedynie „dobre bakterie”, to również potężna dawka witamin i minerałów. Witaminy z grupy B, a także łatwo przyswajalne białko, wapń i potas wspomagają układ krążenia, mięśnie i kości osób jedzących ten pokarm długowieczności.