Walka z nadprogramowymi kilogramami nigdy nie jest łatwa. Konieczność odmówienia sobie ulubionych przekąsek i ścisłego przestrzegania zasad diety bywa dla wielu osób wyzwaniem. Nic dziwnego, że niektórzy wybierają drogę na skróty i, chcąc ułatwić sobie zadanie, kupują „spalacze tłuszczu” w tabletkach. Zanim jednak sięgniecie po takie specyfiki, zajrzyjcie do lokalnego warzywniaka - znajdziecie w nim produkt, który naturalnie wspomaga odchudzanie, a przy okazji wykazuje wiele innych, pozytywnych dla zdrowia właściwości. 

Dlaczego warto pić wodę imbirową? 

Warzywem, o którym mowa, jest imbir. Stosuje się go od wieków na różne schorzenia, zwłaszcza infekcje górnych dróg oddechowych i problemy z trawieniem. Również dziś znajduje swoich zwolenników - także w kuchni. Rosnąca popularność egzotycznych potraw sprawia, że imbir jest coraz częściej wykorzystywany do przyrządzania wielu potraw.
By skorzystać z jego wspaniałych właściwości, można go nie tylko jeść, ale też przygotować z niego smaczną wodę imbirową. Taki napój, pity regularnie, może bardzo pozytywnie wpłynąć na wasze samopoczucie. Właściwości wody imbirowej to m.in:

  • wspomaganie odchudzania - imbir po spożyciu reguluje poziom cukru we krwi i jednocześnie obniża chęć podjadania słodkich produktów
  • poprawa trawienia - regularne picie wody imbirowej może pomóc przy takich dolegliwościach, jak zgaga i niestrawność
  • lepsza kondycja włosów i skóry - w imbirze znajdziecie cenne przeciwutleniacze, które odpowiadają za promienny wygląd skóry. Są w nim także witaminy C i A, które pozytywnie wpływają na kondycję włosów

Przepis na wodę imbirową

Składniki:

  • kawałeczek świeżego korzenia imbiru
  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 litra wody

Przygotowanie:

  1. Wlejcie wodę do garnka i zagotujcie.
  2. Imbir obierzcie i pokrójcie w plastry. Wrzućcie do garnka z wrzątkiem. Gotujcie przez 10 minut na małym ogniu.
  3. Po tym czasie odłóżcie garnek do ostudzenia.
  4. Przelejcie miksturę przez sito i dodajcie do niej sok wyciśnięty z 1 cytryny. Jeśli chcecie, możecie jeszcze dołożyć 1 łyżkę miodu. 

I gotowe! Tak przygotowaną wodę imbirową należy pić rano na czczo oraz wieczorem przed kolacją.