Macie ochotę na coś naprawdę słodkiego i pysznego? Zapomnijcie o ciastach, ciasteczkach i galaretkach. Polecamy wam przepis na smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu domowe batoniki. Wymagają zaledwie 3 składników i robi się je błyskawicznie. Zapiszcie sobie ten przepis - przyda się, gdy zrobi się pusto w szafce ze słodyczami. 

Jak zrobić kokosowe czekoladki?

Potrzebujecie tylko: 250 g czekolady, 200 g wiórków kokosowych i 400 ml mleka skondensowanego.

Przygotowanie tych przysmaków też nie jest skomplikowane. Wsypcie wiórki kokosowe do miski. Następnie wlejcie 200 ml mleka skondensowanego i dokładnie wymieszajcie je z wiórkami. Nie jest to takie proste zadanie, dlatego należy to robić bardzo skrupulatnie. Po chwili dodajcie resztę mleka i dalej mieszajcie, aż połączy się z wiórkami. W kolejnym kroku uformujcie ze słodkiej masy batoniki o szerokości ok. 1 cm i długie na 4 cm.
Rozłóżcie batoniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Wstawcie do zamrażarki na 20 minut.
W międzyczasie rozkruszcie czekoladę. W zależności od tego, jakie smaki preferujecie, możecie użyć dowolnego smaku. Jeśli wybierzecie mleczną, deser będzie bardzo słodki. Jeśli wam to nie odpowiada, wybierzcie gorzką. Z wiórkami doskonale będzie komponować się też biała czekolada (batoniki przypominają wtedy w smaku pewne bardzo popularne, kokosowe pralinki). Miskę z kawałkami czekolady włóżcie do mikrofali i podgrzewajcie na niewielkiej mocy, by czekolada się roztopiła. Możecie też zrobić to w kąpieli wodnej (wówczas miska nie może być szklana).
Gdy batoniki będą już dobrze schłodzone, wyjmijcie je z zamrażarki. Pojedynczo zanurzajcie je w rozpuszczonej czekoladzie. Odstawcie i poczekajcie, aż czekolada zastygnie.

Smacznego!