Chmara bzyczących nad uchem komarów skutecznie psuje atmosferę podczas romantycznego wieczoru nad jeziorem czy leśnego biwaku. W sklepach jest mnóstwo gotowych preparatów o zaawansowanych, skomplikowanych składach. Sięgnąć możecie też po olejki eteryczne i świece lub domowe sposoby - cytrusy i goździki. W kuchni czeka na was zdecydowanie więcej skutecznych metod na odstraszenie małych krwiopijców.

Co jeść, by odstraszyć komary?

Komary przyciąga m.in. zapach naszego potu. Wyczuwają one również wysoki poziom kwasu moczowego we krwi. Na oba ogromny wpływ ma to, co jecie. Jakich składników i dań nie lubią komary? Jeśli jesteście miłośnikami świeżego lub smażonego czosnku, latem częstujcie się nim śmiało. Po zjedzeniu go skóra zaczyna wydzielać charakterystyczny zapach - najczęściej niewyczuwalny dla nas, ale za to skutecznie zniechęcający owady do zatopienia w nas swoich „kłujek”. 

Innym super produktem, którego możecie śmiało używać więcej w letnim sezonie jest cytryna, gdyż zawarty w niej kwas cytrynowy świetnie odstraszy komary. Jeśli więc będziecie zajadać makaron aglio e olio z dużą ilością czosnku i lemoniadę, zyskacie święty spokój. Komary wyczują, co jedliście i odlecą, gdzie pieprz rośnie - lub do innej osoby. Dlaczego nad niektórymi osobami wieczorem krążą wręcz chmary owadów? Powodów również możecie szukać na talerzu.

Co ograniczyć - jakie produkty lubią komary?

Komarzyce (bo to one głównie gryzą) bardzo lubią krew osób z wysokim poziomem cholesterolu, o większej niż przeciętna masie ciała i uprawiających sport. Do grona ulubionych osób do podgryzania należą też kobiety w ciąży. Owady bardzo lubią również wysoki poziom kwasu moczowego we krwi - wiąże się on nie tylko z niewydolnością nerek i chorobami naczyń, bo jego ilość w organizmie zwiększają produkty z dużą ilością puryn, takie jak:

  • mięso (wieprzowina, cielęcina, baranina)
  • ryby (pstrągi, śledzie, makrele, sardynki)
  • niektóre warzywa i owoce (szparagi, szpinak, kukurydza, brokuły i rabarbar)

Jeśli chcecie obniżyć stężenie atrakcyjnego dla komarów kwasu moczowego we krwi, ograniczcie jedzenie tych produktów przynajmniej w sezonie letnim. Dzięki temu wasza krew przestanie smakować komarom. Tłuste dania i alkohol również przyciągają komary - rozgrzewają i zwiększają przepływ krwi pod skórą, co przyciąga owady.