Najczęściej kotlety schabowe przyprawia się solą i pieprzem. Niektórzy dodają do nich również czosnek oraz słodką i ostrą paprykę. Nic jednak nie poprawia tak smaku i wilgotności tej potrawy jak namoczenie jej w zmiękczającej, aromatycznej marynacie i pozostawienie na kilka godzin w lodówce.  

Jak przygotować marynatę z majonezu? 

Receptura marynaty na bazie majonezu jest dziecinnie prosta. Dzięki niej potrawa jest o wiele delikatniejsza i wprost rozpływa się w ustach. Spodoba się ona w szczególności osobom, które stawiają na moczenie schabowych w mleku z cebulą. Mówi się, że jest ona o wiele skuteczniejsza niż dobrze znana mleczna marynata. 

Jak przygotować majonezową zaprawę? W naczyniu wymieszajcie majonez, jajko, odrobinę soku z cytryny, sól i pieprz. Nasmarujcie marynatą plastry schabu i wstawcie na noc do lodówki. Rano wystarczy jedynie obtoczyć mięso w bułce tartej i zabrać się za smażenie. 

Inne sposoby na zmiękczenie schabu  

Aby nawilżyć schab i podbić jego smak możecie również wykorzystać inny z popularnych, kuchennych sosów - musztardę. Zasada postępowania jest podobna jak w przypadku majonezu, jednak trzeba pamiętać, że kotlety z musztardową marynatą będą o wiele bardziej wyraziste w smaku

Jeżeli jesteście zwolennikami subtelniejszych rozwiązań smakowych, a zależy wam na wyjątkowej miękkości mięsa - przygotujcie maczankę na bazie mleka i cebuli lub maślanki i cebuli. W tym celu pokrójcie warzywo, zalejcie je mlekiem i włóżcie do niego surowe kotlety. Odstawcie na noc do lodówki, a rano przyprawcie solą, opanierujcie, a następnie smażcie na złoto.