Ta surówka jest prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego pasuje prawie do każdego wytrawnego obiadu. Jest doskonałym połączeniem tego co chrupiące i rozpływające się w ustach. Lubią ją dorośli i dzieci, a to ze względu na pojawiające się w niej słodkie akcenty.
Co dodać do surówki z kapusty pekińskiej, by wydobyć jej słodycz?
W tej surówce obok kapusty pekińskiej znajduje się również marchew i jabłko, które dodają zarazem słodyczy, jak i kwaskowatości. Jednak tym, co podnosi jej smak do potęgi entej, są rodzynki. Eksplodujące w ustach słodkie owoce, to prawdziwa kropka nad i w tym dodatku obiadowym. Rodzynki tworzą razem z wytrawną kapustą i majonezem cudowną przeplatankę smaków. Dodajcie garść sparzonych gorącą wodą owoców, a zobaczycie, że surówka zniknie z talerzy w okamgnieniu.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z rodzynkami
Składniki:
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 duża marchew
- 1 średnie jabłko
- spora garść drobnych rodzynek
- garść natki pietruszki
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- ½ płaskiej łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Kapustę pekińską poszatkujcie drobno.
- Obraną marchew i jabłko zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach.
- Posiekajcie natkę pietruszki i połączcie ją z marchewką, jabłkiem i kapustą.
- Dodajcie majonez, jogurt i sparzone wcześniej rodzynki.
- Doprawcie solą i wstawcie do lodówki. Ta surówka najlepiej smakuje schłodzona.
Jakie przyprawy pasują do surówki z kapusty pekińskiej z rodzynkami?
Ten dodatek nie wymaga zbyt wielu przypraw. Sól jako przeciwwaga do słodyczy owoców w zupełności wystarczy. Jeżeli macie ochotę podkręcić trochę jej smak, dodajcie łyżkę soku z cytryny. Gdy z kolei chcecie zrobić skręt w kierunku ostrości, doprawcie ją odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu.