Ta surówka jest prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego pasuje prawie do każdego wytrawnego obiadu. Jest doskonałym połączeniem tego co chrupiące i rozpływające się w ustach. Lubią ją dorośli i dzieci, a to ze względu na pojawiające się w niej słodkie akcenty. 

Co dodać do surówki z kapusty pekińskiej, by wydobyć jej słodycz? 

W tej surówce obok kapusty pekińskiej znajduje się również marchew i jabłko, które dodają zarazem słodyczy, jak i kwaskowatości. Jednak tym, co podnosi jej smak do potęgi entej, są rodzynki. Eksplodujące w ustach słodkie owoce, to prawdziwa kropka nad i w tym dodatku obiadowym. Rodzynki tworzą razem z wytrawną kapustą i majonezem cudowną przeplatankę smaków. Dodajcie garść sparzonych gorącą wodą owoców, a zobaczycie, że surówka zniknie z talerzy w okamgnieniu. 

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z rodzynkami 

Składniki: 

  • 1 mała kapusta pekińska 
  • 1 duża marchew  
  • 1 średnie jabłko 
  • spora garść drobnych rodzynek  
  • garść natki pietruszki 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego  
  • 2 łyżki majonezu 
  • ½ płaskiej łyżeczki soli 

Sposób przygotowania: 

  1. Kapustę pekińską poszatkujcie drobno.  
  2. Obraną marchew i jabłko zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. 
  3. Posiekajcie natkę pietruszki i połączcie ją z marchewką, jabłkiem i kapustą.  
  4. Dodajcie majonez, jogurt i sparzone wcześniej rodzynki. 
  5. Doprawcie solą i wstawcie do lodówki. Ta surówka najlepiej smakuje schłodzona. 

Jakie przyprawy pasują do surówki z kapusty pekińskiej z rodzynkami? 

Ten dodatek nie wymaga zbyt wielu przypraw. Sól jako przeciwwaga do słodyczy owoców w zupełności wystarczy. Jeżeli macie ochotę podkręcić trochę jej smak, dodajcie łyżkę soku z cytryny. Gdy z kolei chcecie zrobić skręt w kierunku ostrości, doprawcie ją odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu.