Przetwory dobry sposób na przechowanie letnich smaków na zimę. Niektóre warzywa i przede wszystkim owoce, nie są dostępne w tym okresie. Czasami można natknąć się na zagraniczne odpowiedniki. Ale, ogórek szklarniowy nawet nie zbliża się smakiem do gruntowych. Podobnie jest z pomidorami, niby dostępne są cały rok, ale jak smakują każdy wie. Podobnie jest z owocami, niektórych po prostu nie da się kupić, albo mają bardzo słaby smak, ledwie przypominający nasze odpowiedniki.
Jak zachować smak lata na dłużej?
Najprostszą wersją jest ich mrożenie, chociaż nie w każdym przypadku jest to możliwe. Nie wsadzajcie do zamrażalnika warzyw o wysokiej zawartości wody: pomidorów, ogórków, bakłażanów, cebuli, czosnku i sałaty. Ani owoców takich, jak arbuzy, cytrusy, kiwi i papaja. Te trzeba przetworzyć inaczej. Wszystkie z nich można wsadzić do słoików, kisząc je lub zalewając octowymi zalewami, a także przerabiając na dżemy, kompoty i nalewki. Ale to nie wystarczy, jeśli mają przetrwać całą zimę, koniecznie trzeba je zakonserwować, stosując pasteryzację. Nie lubicie tego robić, bo zdarzyło się, że słoiki popękały w trakcie? I obawiacie się, że może to nastąpić ponownie. Nie ma się, co dziwić. Jednak pasteryzacja to prosty proces, ale trzeba trzymać się pewnych zasad.
Po co ścierka w garnku?
Możecie wierzyć lub nie, ale to właśnie zapobiega pękaniu słoików. Pewnie myślicie, że to jakiś niczym niepoparty wymysł, który był bezmyślnie przekazywany z pokolenia na pokolenie. Może pamiętacie to z dzieciństwa? Czasem zamiast szmatki, na dnie gara układano gazety. Tę metodę stosowały i nasze babcie i mamy, dlaczego więc rezygnować z czegoś, co się sprawdzało? Pewnie chcecie poznać konkretne wyjaśnienie?
Izolacja i stabilizacja
Bawełniana ściereczka tworzy izolację między powierzchnią garnka i słoika. Sprawia też, że wszystkie stoją prosto i nie przewrócą się pod naciskiem gotującej się wody. Inaczej mogłyby wykonywać niekontrolowane ruchy. Trudno też wtedy uniknąć delikatnego obstukiwania się siebie, a nawet o ścianki garnka. Już samo to może być przyczyną uszkodzeń szkła, które zniweczą całą pracę. Dodatkowo, jak ustawiamy słoiki na ściereczce, trzeba koniecznie zachować między nimi odstęp, właśnie dlatego, żeby się nie potłukły. Niektórzy też dla pewności dodatkowo rozkładają ściereczki pomiędzy słoikami, oplatając je z każdej strony.
Ciepło i woda rozchodzą się wszędzie tak samo
Izolacja ze ściereczki sprawia, że w każdym miejscu słoika będzie bardzo zbliżona temperatura. W ten sposób zapobiegamy powstawaniu zimniejszych i cieplejszych prądów. A słoikowe szkło jest dość cienkie, więc i też podatne na różnice temperatur. Dzięki temu prostemu zabiegowi zostaje również poprawiona cyrkulacja wody, co sprawia, że swobodnie, bez żadnych przeszkód przepływa między szkłem z przetworami.
Jak przeprowadzić pasteryzację w garnku?
- Na dnie dużego garnka rozłóżcie bawełnianą, czystą ściereczkę. Powinna przylegać do całego dna, bez żadnych zagnieceń i zawinięć. Powierzchnia musi być równa.
- Ustawcie na niej słoiki, ale tak, żeby się nie stykały ze sobą. Przyjrzyjcie się dokładnie, bo jeszcze jest czas na ich poprawienie. Jeśli się nadal obawiacie, to tak, jak już wspomnieliśmy dodatkowo oddzielcie je innymi ściereczkami.
- Wodę wlewajcie powoli, powinna sięgać do ¾ wysokości słoików, ale na pewno nie może to być mniej niż pół. Tylko wtedy woda nie uniesie przetworów.
- Podgrzewajcie garnek na małym ogniu, proces musi przebiegać powoli. Jak woda zacznie wrzeć, odmierzcie 10-15 minut, niektóre przepisy polecają 20-25 minut. Warto to za każdym razem sprawdzić
- Na koniec słoiki wyjmujemy i układamy je do góry dnem, na ściereczce ułożonej na blacie, aż całkowicie wystygną.















