Choć przepis na sałatkę jarzynową jest niezwykle prosty, to w każdym domu smakuje ona nieco inaczej. Karol Okrasa przygotowuje ją w tradycyjny sposób, jednak dodaje jeszcze pewien nietypowy składnik. Wszyscy dobrze go znamy, ale zupełnie nie kojarzymy go z sałatką, tymczasem okazuje się, że idealnie do niej pasuje. Zobaczcie sami i wypróbujcie tę wersję w tym roku.

Jak zrobić sałatkę jarzynową według Karola Okrasy?

Jabłko to obowiązkowy element klasycznej receptury na sałatkę, jednak Karol Okrasa znów postanowić złamać tradycyjny przepis i dodać owoce w nieco innej formie. Otóż kucharz poleca, aby najpierw skarmelizować jabłka, a potem zblendować je na gładki mus. Choć może brzmieć to dziwnie, zdecydowanie polecamy wypróbować tę metodę, a z pewnością nie pożałujecie. Smak karmelizowanego jabłka jest znacznie głębszy, niż surowego, a forma płynnego przecieru sprawia, że znacznie lepiej przenika on do sałatki i wspaniale łączy się z innymi składnikami.

Przepis na sałatkę jarzynową Karola Okrasy

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • 3 marchewki
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 150 g mrożonego groszku
  • 2 jabłka karmelizowane
  • 75 g śmietany 18%
  • 125 g majonezu
  • 2 cytryny
  • koperek
  • 2 łyżki miodu
  • cukier
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa korzeniowe myjemy i gotujemy (razem ze skórkami) w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu. Kiedy będą już miękkie, odcedzamy wodę i odstawiamy warzywa do całkowitego wystudzenia.

2. Wstawiamy do gotowania również jajka na twardo. Kiedy będą już gotowe, odlewamy wodę i odstawiamy je do wystudzenia.

3. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę jabłka. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki miodu, a kiedy zacznie się karmelizować, dorzucamy pokrojone jabłka. Podsmażamy je, aż lekko zmiękną, a następnie dolewamy sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe karmelizowane jabłka dokładnie studzimy, a następnie blendujemy na gładki mus. 

4. Wystudzone warzywa kroimy w drobną kostkę, podobnie jak obrane jajka. Cebulkę obieramy ze skórki, drobno siekamy i przelewamy wrzątkiem. Ogórki kiszone najpierw obieramy ze skórek, a potem kroimy tak samo, jak resztę składników. Wszystko przesypujemy do dużej miski i dodajemy rozmrożony groszek.

5. Majonez mieszamy ze śmietaną i musem jabłkowym, a następnie doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Na koniec dorzucamy posiekany koperek i odstawiamy sałakę do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie smaki się przegryzły.