Choć przepis na sałatkę jarzynową jest niezwykle prosty, to w każdym domu smakuje ona nieco inaczej. Karol Okrasa przygotowuje ją w tradycyjny sposób, jednak dodaje jeszcze pewien nietypowy składnik. Wszyscy dobrze go znamy, ale zupełnie nie kojarzymy go z sałatką, tymczasem okazuje się, że idealnie do niej pasuje. Zobaczcie sami i wypróbujcie tę wersję w tym roku.
Jak zrobić sałatkę jarzynową według Karola Okrasy?
Jabłko to obowiązkowy element klasycznej receptury na sałatkę, jednak Karol Okrasa znów postanowić złamać tradycyjny przepis i dodać owoce w nieco innej formie. Otóż kucharz poleca, aby najpierw skarmelizować jabłka, a potem zblendować je na gładki mus. Choć może brzmieć to dziwnie, zdecydowanie polecamy wypróbować tę metodę, a z pewnością nie pożałujecie. Smak karmelizowanego jabłka jest znacznie głębszy, niż surowego, a forma płynnego przecieru sprawia, że znacznie lepiej przenika on do sałatki i wspaniale łączy się z innymi składnikami.
Przepis na sałatkę jarzynową Karola Okrasy
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 korzeń selera
- 3 marchewki
- 4 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 2 jajka
- 150 g mrożonego groszku
- 2 jabłka karmelizowane
- 75 g śmietany 18%
- 125 g majonezu
- 2 cytryny
- koperek
- 2 łyżki miodu
- cukier
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa korzeniowe myjemy i gotujemy (razem ze skórkami) w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu. Kiedy będą już miękkie, odcedzamy wodę i odstawiamy warzywa do całkowitego wystudzenia.
2. Wstawiamy do gotowania również jajka na twardo. Kiedy będą już gotowe, odlewamy wodę i odstawiamy je do wystudzenia.
3. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę jabłka. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki miodu, a kiedy zacznie się karmelizować, dorzucamy pokrojone jabłka. Podsmażamy je, aż lekko zmiękną, a następnie dolewamy sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe karmelizowane jabłka dokładnie studzimy, a następnie blendujemy na gładki mus.
4. Wystudzone warzywa kroimy w drobną kostkę, podobnie jak obrane jajka. Cebulkę obieramy ze skórki, drobno siekamy i przelewamy wrzątkiem. Ogórki kiszone najpierw obieramy ze skórek, a potem kroimy tak samo, jak resztę składników. Wszystko przesypujemy do dużej miski i dodajemy rozmrożony groszek.
5. Majonez mieszamy ze śmietaną i musem jabłkowym, a następnie doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Na koniec dorzucamy posiekany koperek i odstawiamy sałakę do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie smaki się przegryzły.